Margot cheesecake

Pečené i nepečené krémové dorty jsem si v poslední době oblíbila. Ať už se jedná o pravé cheesecaky nebo jiné tvarohové dorty, líbí se mi, že jsou jednoduché na přípravu, dají se lehce obměňovat a navíc obsahují velké množství bílkovin, které často v naší stravě chybí.

Myšlenka na tento kokosový cheesecake ke mne přišla tak nějak náhodou a vlastně to byla taková z nouze ctnost. Původně jsem chtěla vytvořit cheesecake s hromadou čerstvého ovoce, ale ceny malin, borůvek a jahod mne od tohoto záměru zradily. A protože vím, že z důvodu vysokých cen potravin, to máte doma určitě podobně, tuto variantu bez ovoce jistě oceníte.

Dort jsem nazvala jako Margot cheesecake, protože jsem se při jeho tvorbě inspirovala právě moji oblíbenou tyčinkou margot. Kokos s čokoládou, to prostě nemůže být špatná volba 🙂 Kdo z vás by chtěl dortík ještě slavnostnější, může ještě vršek polít rozpuštěnou čokoládou a teprve poté posypat kokosem.

Při pečení většinou používám 70 % hořkou čokoládu  z Lidlu, která je kvalitní a přitom levná. Stejně tak mascarpone z Lidlu mohu jen doporučit v poměru cena/kvalita.

Kokosový cheesecake na talířku

Suroviny:
na sušenkový základ:

150 g čokoládových sušenek BeBe
70 g rozpuštěného másla

na krém:
2 balení jemného tvarohu (v alobalu)
250 g mascarpone
200 g zakysané smetany
50 g kokosové smetany
150 g moučkového cukru
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce strouhaného kokosu
2 vejce
pár kapek kokosového extraktu
70 g hořké čokolády
+strouhaný kokos na ozdobu

Postup:
Sušenky rozdrtíme nebo rozemeleme na jemné drobečky a smícháme s máslem. Vzniklou hmotu natlačíme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Sušenkový základ zapečeme v troubě při teplotě 180°C asi na 6-7 minut.

Na krém důkladně vyšleháme tvaroh, mascarpone, zakysanou smetanu, vejce a mouku. Krém rozdělíme dvě poloviny. Polovinu použijeme na bílý kokosový krém a do této části přimícháme kokosovou smetanu, kokosový extrakt a také strouhaný kokos. Do druhé polovinu krému přidáme rozpuštěnou a lehce zchladnou čokoládu a vše důkladně promícháme.

Na sušenkový základ nalijeme nejdříve bílý krém a poté i tmavý krém a dáme péct do trouby vyhřáté na 160°C asi na 45 minut, dokud povrch nebude na dotek pevný, ale ne příliš nahnědlý.

Kokosový cheesecake necháme vychladnout nejdříve ve formě a teprve poté ho z formy vyndáme, dozdobíme strouhaným kokosem a necháme vychladit, nejlépe přes noc.

 

 

 

 

 

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.