Jahodový cheesecake

Tak jahodová sezóna je konečně tu a nebude trvat dlouho, tak si se mnou pojďte udělat tento vynikající jahodový cheesecake. A nebo raději tvarohový dort?

Možná tady rozdmýchám vášnivou diskuzi, ale co si vlastně pod pojmem cheesecake představujete vy? Musí podle vás nutně obsahovat krémový sýr (Philadelphii) nebo vezmete pod tímto názvem na milost i tvaroh? Já jsem trochu rozpolcená. Vždy jsem měla cheesecake spojený hlavně se zmíněným sýrem. Ale v poslední době jsem ochutnala několik „pravých“ cheesecaků, které mne chuťově moc neoslnily a naopak tvarohové dorty chutnaly často mnohem lépe a více jako dobrý cheesecake, takže já k názvu začínám být benevolentní. Budu ráda, když mi napíšete do komentářů, jak to vidíte vy.

Pohled shora na nakrojený jahodový cheeseca

Suroviny:
na průměr 26 cm
250 g sušenek (máslové nebo Digestive)
150 g rozpuštěného másla
500 g polotučného tvarohu
200 g tučnější zakysané smetany
140 g cukru krupice
1 balení vanilkového cukru
2 vejce M
cca 150 g čerstvých hodně zralých jahod
20 g hladké mouky
na jahodovou omáčku
2 hrsti jahod
4 lžíce cukru
trocha vody
jahody a máta na ozdobu
 
Postup:
Sušenky rozemeleme v mixéru najemno a smícháme se zchladlým rozpuštěným máslem. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a sušenkovou směs na dno rovnoměrně rozprostřeme a dobře upěchujeme (třeba dnem skleničky). Na náplň smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, cukrem a vajíčky, přidáme i mouku. Nakonec přidáme pyré z rozmixovaných jahod. Já osobně jahody do náplně nepasíruji, mám v cheesecaku ráda tu strukturu i se zrníčky.
 
Vše vlijeme na sušenkový základ a pečeme v troubě cca 45 minut na 180°C, dokud okraje nebudou zlatavé a střed pevný. Cheesecake necháme postupně chladnout a pak opatrně vyjmeme z formy. Vychladíme v lednici alespoň pár hodin, ale nejlépe přes noc.
 
Mezitím si připravíme jahodovou omáčku. Do kastrůlku dáme očištěné a nadrobno nakrájené jahody, cukr a zalijeme troškou vody. Vaříme na mírném ohni, dokud jahody nebudou rozvařené, rozmixujeme ponorným mixérem a vaříme ještě tak dlouho, dokud se voda neodpaří a omáčka nebude dostatečně hustá. Omáčku necháme zcela vychladnout a můžeme nebo nemusíme propasírovat.
Cheesecake zdobíme jahodami podle fantazie a podáváme přelitý jahodovou omáčkou.
 
Pohled na nakrojený cheesecake
 
Detail kousku cheesecaku s jahodovou omáčkou
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.