Jahodový koláč s mascarpone a kokosem

Tak jsem se konečně dočkala, už je tu opět jahodová sezóna. Jahody miluji a je to proto jeden z mých nejoblíbenějších časů roku. Opět budu dělat tvarohové knedlíky, jahodovou marmeládu, bublaninu a dojde i na smoothie nebo jahody s cukrem 🙂 Ale to bych nebyla já, kdybych nezkoušela i nové recepty, že 🙂 A výsledkem potom je třeba tento vynikající jahodový koláč s mascarpone a kokosem. Krém je jemný a svěží a celý koláč tak nějak voní létem.

Já obecně miluji křehké těsto (které je použito i v tomto receptu), protože je velmi variabilní. Stačí si z něj vytvořit tartaletkové korpusy a potom naplnit krémem podle vlastní fantazie a kopou ovoce. Zkoušela jsem korpusy plnit čokoládovou ganache, kakaovým krémem a lá pribináček nebo třeba šlehačkovým krémem a všechny varianty jsou skvělé. Jahodový koláč s mascarpone a kokosem je ale přeci jen trochu chuťově jiný, a proto mne teď baví nejvíc.

Kdybyste chtěli vyzkoušet i jiné moje jahodové recepty, mrkněte sem 🙂

Jahodový koláč s mascarpone a kokosem

Suroviny:
na těsto na 1 koláč
320 g hladké mouky
220 g másla
1 lžíce cukru krupice
cca 120 ml ledové vody
1 lžička soli
vejce na potření
 
na bílý kokosový krém
cca 100 g tuhého kokosového mléka z plechovky
250 g mascarpone
1-2 lžíce moučkového cukru
malá hrst máty
cca 5 dkg pistácií, nasekaných
cca 150 g jahod
 
Postup:
Na těsto tedy smícháme mouku s cukrem a solí. Máslo nakrájíme na drobné kostičky, přidáme k mouce a hněteme tak, jako bychom připravovali drobenku. Potom začneme přilévat vodu a mícháme, dokud nezískáme pevné a nelepivé těsto. Pracujeme rychle, ať se těsto zbytečně nezahřívá.
 
To zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi 1 hodinu odležet. Těsto vyválíme na tenkou placku a opatrně jím vyložíme máslem vymazanou formu, přebytečné kousky odřízneme. Těsto ve formě necháme chladit cca 20 minut v lednici. Rozehřejeme troubu na 190°C, na těsto dáme pečící papír, zasypeme fazolemi a pečeme naslepo asi 10 minut. Pak odstraníme zátěž, potřeme vajíčkem a pečeme dalších 20 minut, dokud korpus nezezlátne. Necháme vychladnout na mřížce. Nerovnoměrné okraje případně seřízneme ostrým nožem.
 
Mezitím si připravíme náplň. Opatrně otevřeme plechovku s kokosovým mlékem a odebereme z povrchu tuhou hmotu. Cca 100 g hmoty vyšleháme jako smetanu a osladíme. Poté smícháme s mascarpone a nasekanou mátou a výsledný krém naneseme na korpus. Podle fantazie ozdobíme koláč hojně jahodami a nasekanými oříšky.
 
Jahodový koláč s mascarpone a kokosem - detail
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.