Nepečený ostružinovo-levandulový dortík

Na nový recept jsem vás nechala trochu déle čekat, ale byli jsme na dovolené ve Francii a tak nebylo mnoho času. A protože jsme navštívili i nádherná levandulová pole v Provence, mám pro vás recept právě s levandulí 🙂
 
Z dovolené už jsme doma a já se hned vrhla na psaní, abyste si tuto dobrotu mohli co nejdříve udělat i vy. Tento fialový, ostružinovo-levandulový dortík přímo dýchá létem. Spojení ostružin a levandule je vážně zajímavé a moc povedené. Nepečená varianta dezertu je také přesně to pravé a osvěžující na léto. A hlavně je to všechno rychle hotovo, takže nemusíte v kuchyni trávit mnoho času a můžete se věnovat letním radovánkám.
 
Další skvělé nepečené dortíky najdete v mojí sladké kuchařce Dolce Víta 🙂
 
Pohled na ostružinovo-levandulový dortík ze předu
 
Suroviny:
na průměr dortu 20 cm
 
na korpus:
1 balení kakaových Bebe
4 velké lžíce másla
 
na náplň:
500 ml polotučného tvarohu
120 ml smetany ke šlehání
několik lžic levandulového sirupu (recept níže)
(na levandulový sirup: 1 lžíce jedlé levandule, 4 lžíce vody, 3 lžíce cukru krupice)
případně cukr moučka podle chuti
 plátková želatina nebo agar
200 g zralých ostružin + na ozdobení
 
Postup:
Sušenky rozdrtíme najemno a máslo rozehřejeme. Sušenky a máslo dobře promícháme a natlačíme v rovnoměrné vrstvě pomocí dna skleničky do dortové formy. Dáme vychladit. Na náplň vyšleháme ve větší míse vychlazenou šlehačku a pak do ní zapracujeme po částech tvaroh. Přidáme několik lžic levandulového sirupu (záleží na chuti každého) a případně dosladíme cukrem. Nakonec do tvarohové směsi vmícháme želatinu či agar připravený podle návodu na obalu.
 
 Nakonec lehce přimícháme ostružiny. Směs nalijeme do dortové formy, uhladíme a necháme ztuhnout nejlépe přes noc. Hotový dort ozdobíme ostružinami. Já jsem povrch ještě postříkala karamelem, který mám vždy vyrobený do zásoby.
Garantuji vám, že tento ostružinovo-levandulový dortík bude hvězdou každé oslavy.
 
Levandulový sirup: cukr s vodou rozpustíme v malém kastrůlku a přivedeme k varu. Přisypeme levanduli a vaříme do zhoustnutí na mírném ohni. Necháme vychladnout do pokojové teploty. Na tyto účely levanduli v sirupu nechávám, dodá dortu strukturu a víc intenzivní chuť. Jestli ale z nějakého důvodu květy levandule v dortu nechcete nebo děláte sirupu více i na jiné účely, sirup sceďte.
 
Detail na ostružinovo-levandulový dortík na tácu
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.