Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai

A zase je tu po čase jeden asijský recept. Tentokrát je vsadila opět na klasiku a tedy na známou thajskou kuřecí polévku s kokosovým mlékem. Tom Kha Gai není (na rozdíl od většiny thajských jídel) příliš pálivá a jejích hlavním cílem je zahřát na duši, což se jí podle mě velmi dobře daří. V tomto sychravém počasí to totiž rozhodně oceníte.

Kombinace jemného kokosového mléka s kyselejšími chutěmi ostatních surovin je pro mě osobně bezkonkurenční. Kuřecí maso se někdy v polévce doplňuje krevetami, nebo se jimi úplně nahradí. To už ale záleží na vaší aktuální chuti a náladě, obě varianty jsou skvělé.

Suroviny na tuto polévku asi nebudete všechny mít běžně doma, ale v dnešní době se dají relativně dobře sehnat, třeba i na Rohlíku (rohlik.cz). Příprava už potom není nijak složitá, takže se této polévky vůbec nebojte. Jakmile Tom Kha Gai jednou zkusíte, určitě ji budete vařit opakovaně.

Pohled shora na talíř polévky Tom Kha Gai

 

Suroviny:
na 4 porce
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce červené kari pasty
2 lžíce strouhaného galangalu (zázvoru)
2 stvoly citronové trávy (a 4 kafírové listy)
1 stroužek česneku, prolisovaný
1-2 malé chilli papričky
půl litru kuřecího vývaru
500 ml kokosového mléka
cca 3 lžíce rybí omáčky
1 lžíce palmového (třtinového) cukru
4 čerstvé žampiony (můžete dát i houbu shitake, která je nositelem chuti umami)
1 velký kuřecí prsní řízek (2 menší)
šťáva z půlky limety + měsíčky limety k servírování
hrst sekaného koriandru
 
Postup:
Ve větším hrnci rozehřejeme olej a opékáme na něj kari pastu, galangal (zázvor) a česnek. Dále přidáme jednu nasekanou papričku, kafírové listy a překrojené stvoly citronové trávy, které jsme předtím rozklepali obrácenou strnou nože. Vše zalijeme vývarem, přidáme rybí omáčku a cukr a přivedeme k varu. Mezitím si nakrájíme řízek přes vlákno na tenké pruhy. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
 
Maso dáme do polévky a vaříme asi pět minut. Poté vyndáme stvoly citronové trávy a do polévky přilijeme kokosové mléko a přimícháme houby. Polévku vaříme přibližně dalších tři až pět minut, dokud houby nebudou měkké. Nakonec polévku dochutíme limetou, případně přisolíme rybí omáčkou. Podáváme s čerstvým koriandrem, nasekanou chilli papričkou a limetou na dochucení.
 
Do polévky můžete přidat i loupané krevety. Variantou je také maso zcela vynechat a nahradit pouze krevetami. Tak i tak je polévka Tom Kha Gai skvělá a krásně zahřeje!   
 
Detail talíře s polévkou Tom Kha Gai
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.