Asijský salát

Tenhle asijský salát je moje velká srdcovka. Často jsme si ho dělaly v práci s mojí kolegyní a kamarádkou Péťou. A to ona mne postrčila, abych ho přepsala ze starého blogu a nově nafotila 🙂 Díky ní vám ho tedy konečně mohu představit i tady.

Vznikl kombinací několika receptů a je inspirován hlavně asijskou kuchyní. Proto jsem ho také tak pojmenovala. A protože obsahuje i kuřecí maso, je tento salát vhodný i jako hlavní jídlo – třeba jako lehký oběd nebo večeře.
Nenechte se prosím odradit množstvím surovin a méně známými produkty potřebnými na zálivku. Jestliže doma občas vaříte Asii, určitě níže použité omáčky či oleje využijete i v jiných pokrmech a jejich trvanlivost je dlouhá.

Ale jestli budete jako Babica a místo sezamového oleje použijete slunečnicový apod., opravdu vám nemůže vzniknout stejně dobrý výsledek. A to by byla velká škoda.
Takže vy všichni, co ještě čtete dál, určitě salát vyzkoušejte, je to pecka. Navíc, protože neobsahuje rajčata či okurku, chutná skvěle i druhý den z lednice, takže se nebojte zbytků.

Asijský salát servírovaný na misce

Suroviny:
na 2-3 porce
půl hlávky pekingského zelí (ledového salátu)
1/4 menší hlávky červeného zelí
1 velká červená paprika
2 mrkve
3-4 jarní cibulky
1 mandarinka
menší svazek koriandru
1 velké kuřecí prso ( nebo 2 menší)
sůl, pepř
1 hrst nesolených pražených arašídů

smažená cibulka (již hotová)

na zálivku

50 ml rýžového octa
5 lžic tmavé sójové omáčky
2 lžičky asijské sladké chilli omáčky
3 lžíce arašídového oleje (případně slunečnicového)
1 a 1/2 lžíce sezamového oleje
3 menší stroužky česneku (prolisované)
1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru

1 lžička cukru

Postup:
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a na malém množství olivového oleje opečeme pozvolna na pánvi nebo v troubě. Až maso trochu vychladne, natrháme ho podél vláken na kousky.
Dále si ze všech uvedených surovin připravíme zálivku a důkladně ji promícháme. Asi 1/4 zálivky použijeme na přelití kousků kuřete a necháme marinovat.
 
Do velké mísy nakrájíme zeleninu – salát, zelí, papriky a mrkev na proužky, jarní cibulku na plátky a mandarinku na malé kousky. Koriandr nasekáme nahrubo. Přidáme maso, vše jemně osolíme a opepříme, zalijeme zálivkou a dobře promícháme. Asijský salát servírujeme v miskách a každou porci posypeme hrubě nadrcenými arašídy a smaženou cibulkou.
 

Detail Asijského salátu na misce

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.