Teplý salát s čočkou, bramborem a fazolkami

Možná si myslíte, že teď v zimě není vhodná doba na saláty. A někteří lidé opravdu v zimě na saláty nemají chuť a vyhledávají spíše výživnější jídla s masem. Ale my doma si saláty děláme i v zimě. I když také přiznávám, že o dost méně než v létě a to hlavně kvůli nedostatku kvalitní zralé zeleniny.

Salát se kterým přicházím dnes je ale záležitost celoroční a protože je servírovaný vlažný, je pro zimní období více než vhodný. Tento vynikající salát s čočkou, bramborem a fazolkami je nejen velmi chutný, ale obsahuje všechny komplexní živiny, které naše tělo potřebuje, a proto si ho můžete dopřát jako hlavní jídlo. Možná to nevíte, ale čočka má třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin (po sojových bobech a konopí), a proto ji často vyhledávají i vegetariáni.

Vyzkoušela jsem salát ale i na mém manželovi – masožravci a z výsledku byl nadšený stejně jako já. Na salát si vyberte jen ty nejmenší a bezvadné brambory. Ačkoliv nejlepší je mít již ranné brambory, sama jsem vyzkoušela, že to jde i ze „starých“ brambor, které nejsou naklíčené nebo scvrklé. V zálivce rozhodně nezaměňujte dijonskou hořčici za tu běžnou a také určitě nevynechávejte česnek, protože ten salátu dodá grády. A jestliže řešíte rozpočet, můžete sýr feta nahradit levnějším balkánským sýrem.

Věřím, že si tento teplý salát s čočkou zamilujete stejně jako my. Určitě budu ráda za vaše zkušenosti a komentáře 🙂

Miska s teplým salátem s čočkou

na salát:
na 3-4 porce

1 plechovka předvařené čočky
cca 500 g malých (ranných) brambor se slupkou
200 g zelených fazolek (mražených či čerstvých)
1 menší  červená cibule
2 hrsti čerstvého polníčku
olivový olej
sůl, pepř
100 g rozdrobené fety (balkánského sýra)

na zálivku vinaigrette:
7 lžic panenského olivového oleje
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžička javorového sirupu (tekutého medu)
1 větší prolisovaný stroužek česneku
sůl, pepř

Postup:
Brambory důkladně omyjeme a zbavíme všech nečistot. I se slupkou je nakrájíme na čtvrtiny, dáme do misky, osolíme a zakápneme olivovým olejem. Trouby rozehřejeme na 190°C, brambory rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 25 minut, dozlatova.

Mezitím dáme do mísy okapanou čočku, cibuli nakrájenou na proužky a také polníček. Dále si připravíme fazolky. Čerstvé fazolky očistíme, okrájíme konce a vaříme v osolené vodě asi 4 minuty, poté rychle zchladíme. Máme-li mražené fazolky, jednoduše je vaříme v osolené vodě 3-4 minuty, pak taktéž prudce zchladíme a necháme okapat.

Jako další si připravíme zálivku smícháním všech surovin na zálivku. Množství citronové šťávy, dijonské hořčice či javorového sirupu si můžete případně upravit podle vlastních chuťových preferencí. Zálivku je dobré nechat odstát alespoň 5 minut.

Jakmile jsem brambory upečené, necháme je krátce zchladnout, aby do salátu nepřišly úplně vařící, pouze teplé. Všechny suroviny na salát tedy smícháme v míse, zalijeme zálivkou a dobře promícháme. Případně dosolíme a opepříme. Nakonec důkladně posypeme sýrem feta.

Nejlépe teplý salát s čočkou chutná mírně teplý nebo v pokojové teplotě. Nepřipravujte ho tedy dopředu a nedávejte do lednice.

Detail misky s teplým salátem s čočkou, bramborami a fazolkami

 

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.