Nepečené datlové kuličky

Tyto kuličky skvěle poslouží jako svačinka plná energie, zdravé mlsání a nebo sladké pohoštění. Skvěle se vyjímají i na vánočním stole, jako nepečené cukroví.

Variant na jejich výrobu je mnoho a tak si je pokaždé můžete udělat trochu jinak. Já vám přináším dvě různé varianty a věřím, že si vymyslíte i nějaké svoje vlastní. Základem jsou dobré datle nebo datlová pasta. V poslední době kupuji spíš datlovou pastu, kterou seženete v obchodech se zdravou výživou nebo v arabských potravinách.  Většinu práce na těchto kuličkách za vás udělá mixér. Jediné, co musíte udělat ručně, je válení kuliček. To je skvělá práce třeba pro děti, které sice budou zapatlané až za ušima, ale určitě se zabaví 🙂

Množství surovin berte tak nějak orientačně, je potřeba to vždy přizpůsobit aktuální konzistenci těsta. Musí být tak akorát matlavé, aby kuličky držely, ale ne zas zbytečně moc mastné.

Suroviny:
na cca 20 – 25 kuliček

1. varianta
170 g měkkých datlí nebo datlové pasty
70 g rozpuštěné kvalitní hořké čokolády
50 g jemných ovesných vloček
50 g libovolné směsi ořechů a brusinek (fitness směs)
2 lžíce strouhaného kokosu
1/2 lžičky skořice
1 lžíce kokosového oleje
(já mám ráda tento, krásně vonní a hlavně pochází z udržitelné produkce)

2. varianta
170 g měkkých datlí nebo datlové pasty
2 lžíce kvalitního kakaa
2 lžíce kokosového oleje
50 g jemných ovesných vloček
1 lžíce sekaných ořechů
2-3 lžičky arašídového másla
+ strouhaný kokos na obalení

Postup:
V mixéru nejdříve rozmixujeme ořechy a vločky najemno. Poté přidáme datle nebo datlovou pastu a kokos a opět mixujeme dokud nezískáme hladkou, lepivou hmotu. Přidáme ostatní ingredience a nakonec přilijeme čokoládu a potom naposledy projedeme mixérem, aby se čokoláda zapracovala. Z lepkavé hmoty tvoříme úhledné kuličky a je hotovo. Kuličky jsou vhodné jako zdravý dezert nebo doplněk ke snídani.

U druhé varianty opět vše rozmixujeme pomocí mixéru, tvoříme kuličky a ty pak obalujeme ve strouhaném kokosu.

 

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.