Fish & chips

Toto původem anglické jídlo patří mezi světovou klasiku fast foodových jídel a skoro každý, kdo cestuje do Anglie si ho nenechá ujít. Jak už název napovídá, jedná se o tresku smaženou v těstíčku a hranolky, které Angličani ještě nezapomenou pokapat octem. Původně byla porce balená jen tak do použitých novin, což se mi vždycky hrozně líbilo a připadalo mi to cool 🙂
 
Když toto jídlo uděláte šikovně, nemusí to být vyloženě nezdravá kalorická bomba, ale náhodou skvělý oběd.
Kdykoliv doma dělám hranolky, připravuji je vždy domácí, přímo z brambor, a hlavně je peču v troubě, pouze s kapkou olivového oleje. Pokud jde o tresku, je potřeba vybrat kvalitní a vysoký filet, který se při smažení nevysuší.
 
Celé tajemství úspěchu tak tkví v těstíčku. Fish and chips jsem doma dělala už několikrát, ale teprve naposledy jsem byla opravdu spokojená s tím, jak se mi povedlo těstíčko. Perlivá voda, případně trošku piva v něm nesmí chybět.
Tak pojďme rovnou k receptu a doufám, že budete s výsledkem také tak spokojeni, jako jsme byli my doma. Kvůli tomu jsem jídlo ani nestačila pořádně nafotit, mizelo mi totiž před objektivem 🙂

Suroviny:
na 4 porce
4 kousky (steaky) kvalitní tresky bez kůže
240 g hladké mouky + trochu extra na poprášení ryb
250-300 ml světlého piva
3 lžičky kypřícího prášku
sůl a čerstvě mletý pepř
řepkový či slunečnicový olej na smažení
cca 8 velkých brambor (asi 0,8 – 1 kg)
3 lžíce olivového oleje
sůl, koření na brambory
 
Postup:
Nejdříve si připravíme hranolky. Brambory oloupeme a nakrájíme kráječem nebo ručně na větší hranolky. Dáme je do mísy a promícháme s olejem a kořením. Na velký plech rozprostřeme pečící papír a brambory na něj co nejlépe rozložíme. Dáme je péct do trouby vyhřáté na 180°C stupňů na 30 – 40 minut.
 
Těstíčko na ryby připravíme tak, že mouku, kypřící prášek a pivo společně prošleháme, až získáme hladké a nadýchané, středně tekuté těstíčko. Konzistence by měla být taková, aby na rybě dobře ulpěla. Jednotlivé filety z obou stran osolíme a opepříme a poprášíme moukou. V kastrolu nebo vysoké pánvi rozpálíme vysokou vrstvu oleje, ryby obalíme v těstíčku a smažíme je pozvolna z obou stran dozlatova. Kdo má fritézu, bude to mít jednodušší.
 
Hotové kousky ryby pokládáme na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.
Rybu okamžitě servírujeme s hranolkami…a jestli chcete být jako praví Angličani, doplňte jídlo o hrachovou kaši 🙂
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.