Brokolicovo-tuňákové válečky s pečenými brambory

Začalo nám lepší počasí a to je pro mne vždy signál přirozeně odlehčit jídelníček. Vařím minimum omáček a smažených jídel a dávám přednost salátům a nebo lehkým jídlům. Místo smažení volí raději pečení v troubě. Tentokrát mám pro vás recept na brokolicovo-tuňákové válečky, které jsou velmi variabilním jídlem. Můžete si je jednoduše udělat k obědu či večeři, ale hodí se skvěle také jako drobné pohoštění na party a oslavy. Dále jsou taky velmi oblíbené u dětí a protože jsou pečené v troubě, můžete je dětem bez obav dát. Naše malá dcera tyto válečky na první pokus hned schválila 🙂

 

Já mám celkově velmi ráda různé zeleninové placičky či karbanátky a jsou podle mne dost často podceňované. Třeba takový čočkový burger mne velmi mile překvapil. Nebojte se experimentovat se surovinami a kořením. Já třeba miluji římský kmín. Ale to už je zase na další příběh a recept 🙂

Suroviny:
1 brokolice
1 konzerva kvalitního tuňáka v rostlinném oleji
1 vejce
2 plátky tvrdšího celozrnného toustového chleba
sůl, pepř
1 lžíce strouhaného parmazánu
1 hrnek strouhanky
4 větší brambory
2 lžíce rostlinného oleje
sůl, koření na pečené brambory

Postup:

Brokolici rozebereme na větší růžičky a uvaříme na páře nebo ve vodě do poloměkka. Zchladlou brokolici nastrouháme nahrubo do mísy. Přidáme tuňák z konzervy i s olejem, vajíčko a také nadrobený toustový chleba. Vše důkladně promícháme, až vznikne hustá kaše. Nakonec osolíme, opepříme a přidáme sýr. Konzistence musí být taková, aby těstíčko drželo pohromadě. Je-li příliš řídká, přidáme ještě trochu toustového chleba. Z brokolicové hmoty pak vytváříme středně velké válečky, které následně obalíme ve strouhance. Troubu předehřejeme na 180°C. Velký mělký plech vyložíme pečícím papírem a pokládáme na něj hotové válečky.
 
Dále si připravíme i brambory. Ty důkladně omyjeme a zbavíme všech nečistot. Nakrájíme je na měsíčky a vložíme do mísy, kde je promícháme s olejem a kořením. Brambory také vyskládáme na plech a společně s brokolicovými válečky pečeme v troubě dozlatova.
 
K válečkům se hodí podávat omáčku nebo salsu. Já jsem tentokrát zvolila takovou rychlovku smícháním majonézy, kečupu, sekaných čerstvých bylinek a nasekané červené cibulky.
 
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.