Toto původem anglické jídlo patří mezi světovou klasiku fast foodových jídel a skoro každý, kdo cestuje do Anglie si ho nenechá ujít. Jak už název napovídá, jedná se o tresku smaženou v těstíčku a hranolky, které Angličani ještě nezapomenou pokapat octem. Původně byla porce balená jen tak do použitých novin, což se mi vždycky hrozně líbilo a připadalo mi to cool 🙂
Když toto jídlo uděláte šikovně, nemusí to být vyloženě nezdravá kalorická bomba, ale náhodou skvělý oběd.
Kdykoliv doma dělám hranolky, připravuji je vždy domácí, přímo z brambor, a hlavně je peču v troubě, pouze s kapkou olivového oleje. Pokud jde o tresku, je potřeba vybrat kvalitní a vysoký filet, který se při smažení nevysuší.
Celé tajemství úspěchu tak tkví v těstíčku. Fish and chips jsem doma dělala už několikrát, ale teprve naposledy jsem byla opravdu spokojená s tím, jak se mi povedlo těstíčko. Perlivá voda, případně trošku piva v něm nesmí chybět.
Tak pojďme rovnou k receptu a doufám, že budete s výsledkem také tak spokojeni, jako jsme byli my doma. Kvůli tomu jsem jídlo ani nestačila pořádně nafotit, mizelo mi totiž před objektivem 🙂