Vepřové kotletky s lehkým bramborovým salátem

Po mnoha sladkých receptech dnes potěším hlavně milovníky masa. Receptů s masem přece jen na blogu nemám tolik. Ne, že bychom doma maso vůbec nejedli, ale nejíme ho určitě každý den. Masové pokrmy mám spojené především s víkendem nebo s nějakou speciální příležitostí. Snížená spotřeba má u nás hned několik důvodů – bereme ohled na životní prostředí, snažíme se jíst alespoň trochu zdravě a také myslíme na naši peněženku, což v poslední době začíná mít pořád větší význam. Já osobně doporučuji jíst maso maximálně 5x týdně, nejlépe 4x.

Ale teď už k receptu. Ke kotletám si většinou dáváme vařené či pečené brambory, ale co to jednou zkusit trochu jinak. V časech, kdy jsem celé léto trávila v Řecku si pamatuji, že jsme měli bramborový salát několikrát. Poprvé jsem se tomu divila, protože jsem si hned představila náš vánoční hutný salát plný majonézy, ale vzápětí jsem pochopila ten rozdíl. Jižané také běžně dělají svůj bramborový salát, akorát hodně odlehčený – hodící se do letních veder. A ačkoliv si Vánoce bez klasického bramborového salátu nedokážu představit, během roku si raději dám tuto lehkou variantu. Tak ji určitě neváhejte vyzkoušet i vy 🙂

Kotlety s bramborovým salátem jsou skvělé jídlo jak na všední den, tak na víkend. Salát můžete podávat chlazený nebo v pokojové teplotě.

Kotlety s bramborovým salátem na talíři při pohledu shora

Suroviny:
na 4 porce
4 vepřové kotlety s kostí (nebo bez kosti)
500 – 600 g menších brambor na salát (typu A)
větší hrst mraženého hrášku
půl brokolice nebo jedna malá palička
1 velký stroužek česneku
1 chilli paprička – každý podle chuti
čerstvé bylinky – já měla bazalku (té dávám nejvíc), rozmarýn a tymián – na marinádu
hrst čerstvé bazalky + máty do salátu
2 lžíce strouhaného parmazánu + trochu na posypání
olivový olej
1 citron
2 lžíce bílého jogurtu (zakysané smetany) + 1 lžíce kvalitní majonézy
sůl, pepř
 
Postup:
Na salát dáme vařit brambory ve slupce do osolené vody. Uvařené brambory necháme lehce zchladnout a poté je oloupeme a nakrájíme na širší plátky. Kotlety po stranách trochu nařízneme, je-li to potřeba (ať se maso pečení nekroutí). Připravíme si marinádu na maso. V hmoždíři rozdrtíme bylinky, česnek a pepř s 3 lžícemi olivového oleje. K marinádě přidáme okrájenou kůru z citronu, promícháme a naložíme maso, necháme odležet. Brokolici rozebereme na malé růžičky a dáme vařit na páru nebo do vody pouze na pár minut, ať zůstane křupavá, na poslední minutku přidáme mražený hrášek, vše scedíme a necháme zchladnout.
 
Do velké mísy vymačkáme šťávu z citronu, nasekáme bylinky, papričku a přidáme parmazán, 2 lžíce olivového oleje, jogurt a majonézu. Přimícháme zlehka brambory a také brokolici s hráškem, aby se zeleniny obalila dresinkem. Dochutíme solí a pepřem. Je-li salát hotov, rozpálíme grilovací pánev s kapkou oleje a grilujeme na ní kotletky cca 4 minuty z každé strany. Kotlety solíme až před grilováním.
 
Já většinou používám kotlety s kostí, ale tentokrát jsem měla doma ty bez kosti a tak jsem je chtěla spotřebovat. Kotletky bez kosti většinou nepotřebují dopékání v troubě, ale ty s kostí je dobré dát ještě na 5 minut dopéct do rozpálené trouby. 
Kotlety podáváme se salátem, každou porci ozdobíme parmazánem a snítkou bazalky.
 

Kotleta s lehkým bramborový salátem servírovaná na talíři

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.