Řecká musaka

Vy všichni, kteří mne znáte trochu více a osobněji víte, že jsem velkým milovníkem Řecka, protože jsem tam nějaký čas pobývala a pracovala. A protože mám velmi ráda středozemní kuchyni, bylo téměř nemožné, abych si nezamilovala konkrétně i tu řeckou. Receptů na řecká jídla je na mém blogu pomálu a tak jsem si řekla, že bych to měla trochu změnit a o moje nejzamilovanější jídla se s vámi podělit. Ne že bych každý víkend doma vyvářela řecké dobrůtky, ale je pár stálic, které vařím často a k tomu ještě občas vyzkouším něco nového, co jsem ochutnala třeba pouze v taverně. Takže ode mne v budoucnu určitě nějaké další řecké recepty čekejte.

Dnes mám pro vás musaku, jedno z nejznámější jídel řecké kuchyně. Jedná ve zkratce o zapečenou zeleninu a maso a je to prostě lahůdka. Musím se přiznat, že jsem teď musaku dělala asi po roce a hned jak jsem ji zase ochutnala, tak mi bylo jasné, že jí prostě musím vařit častěji. Nebudu vám nic nalhávat, jedná se o trochu pracnější záležitost. Prostě chvíli trvá než se vše nachystá a může skládat do pekáče. Udělejte to ale jako já a uvařte si jídla více porcí, protože 4 nebo 8 porcí se dělají skoro stejně dlouho, že jo 🙂

Musaka navíc v klidu vydrží několik dní v lednici a ještě se proleží, takže se jí pak můžete vzít i na oběd do práce. Nebo  jednoduše pohostěte na nedělní oběd širší rodinu. Tohle jídlo je opravdu vděčné a tak se nebojte delší přípravy, protože se vám to určitě vrátí na chuti.

Suroviny:
na 1 středně velký pekáček
500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
1 středně velká cuketa
1 středně velký lilek
6 větších brambor
1 konzerva sekaných rajčat
1 hrnek rajčatové passaty
slunečnicový olej na smažení
1 cibule
2-3 stroužky česneku
půl lžičky mletého hřebíčku
1 lžička mleté skořice
1 lžička cukru krupice
2 lžíce tymiánu
hrst čerstvé petrželky
hrst čerstvé bazalky
olivový olej
sůl, pepř
 
100 g másla
100 g hladké mouky
700 ml mléka
100 g strouhaného parmazánu
3 žloutky
strouhaný muškátový oříšek
sůl, pepř
50 g strouhaného parmazánu na posypání
 
Postup:
Cukety a lilky nakrájíme na cca 0,5 silné plátky, dáme na pracovní plochu, posolíme a necháme tzv. vyplakat – tedy uvolnit ze zeleniny vodu. Orosené lilky a cukety pak osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou. Ve velké pánvi rozehřejeme větší množství oleje a kolečka zeleniny smažíme dozlatova. Odkládáme opět na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka (nesmažíme).
 
Jako další krok připravíme masovou směs. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli, poté přidáme česnek společně s tymiánem a cukrem a počkáme pár minut než cukr zkaramelizuje. Poté přidáme do pánve maso a pomocí dvou dřevěných vidliček maso promícháváme tak, až se postupně rozmělní na malé kousky a maso bude osmahnuté dozlatova. Dále přilijeme rajčata a passatu a vaříme cca 10 minut, dokud se omáčka trochu nezredukuje. Osolíme, opepříme a stáhneme z plamene. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a bazalku.
 
Jako poslední si připravíme bešamel. V hrnci rozehřejeme máslo a metličkou do něj zamícháme mouku, dokud se do ní máslo nevsákne. Postupně, v několika dávkách, za soustavného míchání přiléváme mléko, dokud nevznikne hustý bešamel. Krátce provaříme a okořeníme solí a muškátovým oříškem. Odstavíme z plamene a přimícháme sýr i žloutky.
 
Nyní už jen zbývá vše sestavit dohromady do pekáčku. Doporučuji pekáček o velikosti cca 25×30 cm. Na dno vymazaného pekáčku rozložíme cca polovinu brambor, dále lilky a pak cukety. Každou vrstvu okořeníme solí a pepřem podle chuti. Do masové směsi přimícháme asi 3 lžíce bešamelu na zjemnění a maso rozprostřeme na zeleninu. Znovu opakujeme vrstvu brambor  a nakonec navrstvíme bešamel, posypeme zbývajícím sýrem a pečeme v troubě na 180°C asi 40 minut. Upečenou musaku rozkrájíme na porce a servírujeme posypanou čerstvými bylinkami.
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.