Perníkový dort s brusinkami

Protože minulý recept s pekařskou výzvou časopisu Gurmet jsem vkládala až dlouho po upečení, řekla jsem si, že tentokrát se polepším a tak vkládám raději hned. Perníkový dort jsem doteď neznala, ale zaujal mě na první pohled. Korpus je nádherně provoněný kořením a obě ostřejší náplně mu dodávají říz. Jemný krém z mascarpone chutě krásně vyvažuje a celý dort tak nějak dotváří. Chuťově se jedná o netradiční, ale velmi povedený zážitek, který je jako stvořený pro vánoční atmosféru. Příprava je sice trochu náročnější, ale chuťově se vám dort určitě odmění.

Jelikož mého muže minule společné pečení velmi bavilo, pomáhat chtěl i tentokrát. Nakonec jsem mu svěřila i prořezávání korpusů a úkol zvládl na jedničku. Kdo by to byl do něj řekl… 🙂

Suroviny:
na dva korpusy 18 cm
260 g hladké mouky
2 vejce
115 g změklého másla
100 g třtinového cukru
1 lžička jedlé sody
120 g melasy
120 g podmáslí
lžička a půl mletého zázvoru
lžička mleté skořice
špetka mletého koriandru
špetka mletého pepře
čtvrt lžičky mletého kardamomu
 
brusinkový kompot
300 g mražených brusinek
180 g cukru krupice
125 ml cideru
 
lemon curd
4 žloutky
70 g cukru krystal
70 ml šťávy z citrónu
kůra ze 2 biocitrónů
50 g másla
 
krém
400 g mascarpone
100 g cukru moučka
60 g smetany ke šlehání
 
ojíněné brusinky na ozdobu
240 ml cideru
190 g cukru krystal  + 100 g na obalení
cca 130 g čerstvých brusinek
 
Postup:
Jako první si připravíme ojíněné brusinky. Do kastrůlku nalijeme cider, přidáme cukr a zahřejeme na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí. Cukrovou směs nechte zchladnout, přidejte brusinky
a necháme marinovat přes noc. Druhý den brusinky slijeme a obalíme ve zbylém cukru. Dále si připravíme lemon curd (citrónový krém). Ze dvou citrónů nastrouháme najemno kůru. Do mísy vhodné pro vodní lázeň dáme žloutky, citronovou kůru a štávu a také cukr. Zamícháme a dáme na hrnec s vařící vodou. Ve vodní lázni směs postupně vymícháme do krémové konzistence. Nakonec přimícháme nakrájené máslo a znovu dobře prošleháme. Krém musí mít hustou, pudinkovou konzistenci.
 
Dvě dortové formy vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Jestliže máte pouze jednu formu, pečte korpusy nadvakrát. V míse smícháme mouku, sodu, sůl a koření. V jiné míse vyšleháme změklé máslo s třtinovým cukrem do světlé pěny a po jednom přidáme vejce. Aby se směs nesrazila, přidáme lžíci mouky. Dále do máslové směsi zašleháme melasu a nakonec podmáslí. Nyní je čas přidat suché ingredience. Přidáváme tedy po částech směs mouky a koření a vždy dobře promícháme gumovou stěrkou. Těsto rozdělíme do dvou dortových forem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 25 minut. Zatímco se peče dort připravíme si brusinkový kompot. Všechny suroviny dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Plamen stáhneme a směs vaříme, dokud se tekutina varem nezredukuje a zhoustne. Brusinky přelijeme do misky a necháme vychladnout.
 
Mascarpone s cukrem ručně vymícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme dotuha vyšlehanou smetanu, promícháme a dáme vychladit. Vychladlé korpusy podélně rozřízneme a každý potřeme polovinou brusinkového kompotu. Přiklopíme vrchním dílem a oba korpusy spojíme bohatou vrstvou citronového krému. Dort sestavíme a celý potřeme krémem z mascarpone. Nakonec dort podle fantazie ozdobíme ojíněnými brusinkami a necháme rozležet v lednici.
 
 
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.