Pečené mini donutky

Také se Vám sbíhají sliny, kdykoli jdete kolem výkladní skříně obchodu s americkými koblihami nebo-li donuty? Mně tedy ano a občas si nějaký i koupím. Ale moc dobře vím, že je to opravdová kalorická bomba, takže se to snažím nepřehánět.

Dnes mám ale pro vás recept na pečené donutky, které se tolik vyčítat nemusíte. Nejsou totiž smažené, ale pečené v troubě a také poleva je z nutričního hlediska trochu přijatelnější. Použitý jogurt pak dodá koblížkům vláčnou strukturu.
Já jsem tentokrát dělala opravdu mini-kousky, ale můžete si klidně udělat i větší, záleží na formě. Já jsem tu mojí pořídila kdysi na Aliexpressu, ale podobné seženete i běžně v domácích potřebách. Nově mají v nabídce i krásnou formu v mé oblíbené Tescomě.

Na ozdobu jsem použila kromě pistácií i lyofilizované maliny, které jsou neuvěřitelně efektní a posunou koblížky zase o level výš.

Mini donutky bohatě posypané pistáciemi a sušenými malinami

Suroviny:
na 32 mini donutků
4 vejce
1 hrnek cukru krupice
2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
2 kelímky bílého jogurtu
1 hrnek oleje
cca 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
2 lžičky mandlového extraktu (volitelné)
 
100 g kvalitní hořké čokolády
100 ml smetany na šlehání
 
loupané nesolené pistácie
 
Postup:
Vejce s cukrem, sodou a solí prošleháme v robotu „K“ metlou asi 2 minutky, jen dokud se suroviny nespojí. Přilijeme jogurt a olej a opět pár minut prošleháme. Nakonec přidáme mouku a po ní i mandlový extrakt a tentokrát důkladně šleháme, dokud nevznikne hladké, polotekuté těsto. Troubu předehřejeme na 180°C a formu na donuty vymažeme tukem. Já osobně si těsto dávám do velkého cukrářského sáčku a jednoduše jím tak naplním jednotlivá kolečka ve formě. Jde to mnohem lépe a rychleji než lžící. Otvory ve formě plníme pouze z plňte pouze z poloviny, donuty by po upečení byly příliš nafouklé. Donutky pečeme 10-15 minut, podle jejich velikosti. Necháme je vychladnout na mřížce.
 
Na polevu si připravíme čokoládovou ganache tak, že v kastrůlku ohřejeme (nevaříme) smetanu a do horké smetany nalámeme čokoládu, kterou za občasného míchání necháme ve smetaně rozpustit. Je důležité, abychom získali hladkou a jemnou strukturu. Ganache necháme lehce zchladnout, aby při polévání příliš rychle neztékala. Vychladlé koblížky si rozložíme na mřížku a poléváme je čokoládovou polevou. Dokud není čokoláda ztuhlá posypeme koblížky nahrubo rozdrcenými pistáciemi nebo lyofilizovanými malinami.
Tyto pečené donutky vydrží vláčné několik dní, ale stejně se u vás doma moc neohřejí 🙂
 
Detail koblížku

Pečené mini donutky

 
Donutky na talíři

Pečené mini donutky

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.