Já a těstoviny – to je láska. A dnes přicházím s novým receptem, kde hraje hlavní roli moje oblíbené orzo. Já jsem se s orzem poprvé setkala během mé práce v Řecku, kde ho používají hojně. Ale oblíbené je v celé středozemní kuchyni a nejen tam.
Pro ty, co možná orzo neznají bych ráda uvedla na pravou míru to, že orzo je vyrobené z tvrdé pšenice a je to těstovina. Nejde tedy o rýži, protože je to výrobek ze semoliny. Používá se hlavně jako příloha a dělá se z ní také těstovinové „rissotto“. Může být třeba i součástí těstovinového salátu nebo se dá použít jako zavářka do polévky. Fantazii se meze téměř nekladou.
A já mám proto pro vás recept na krémové orzo s brokolicí, které můžete servírovat jako hlavní jídlo (jak to dělám já) a nebo servírovat jako přílohu k masu. Díky smetaně a sýru je jídlo krásně krémové a já osobně už k němu žádné maso nepotřebuji. Navíc je toto jídlo velmi oblíbené u dětí – tedy aspoň u těch našich 😀 A co mám na tomto jídle ještě ráda? Že si téměř vše uděláte v jedné pánvi a navíc rychle – do 20 minut je jídlo na stole.
Suroviny:
3-4 porce
250 g těstovinové rýže orzo
700 – 800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
100 ml smetany 33%
2 lžíce jemně strouhaného parmazánu
1/3 z hlavy brokolice
5 sušených rajčat
1 lžíce sušeného česneku
lžíce másla
sůl, pepř
Postup:
Do vyšší pánve dáme orzo, zalijeme dvěma třetinami vývaru a přivedeme k varu. Mezitím si uvaříme brokolici na zkus a tu potom nakrájíme na malé kousky. Stejně tak nasekáme i sušená rajčata. Orzo průběžně kontrolujeme, mícháme a případně přilijeme zbylý vývar tak, aby těstoviny byly uvařené a všechna voda se vstřebala. Poté přilijeme smetanu, přidáme parmazán, sušený česnek, sůl, pepř a máslo a důkladně vymícháme do krémové konzistence.
Do pánve přidáme i brokolici a sušená rajčata, promícháme a můžeme podávat.
Orzo s brokolicí servírujeme jako hlavní jídlo nebo přílohu k masu, podle vaší chuti.