Přiznám se bez mučení, že hovězí po burgundsku jsem výrazněji zaregistrovala až po shlédnutí filmu Julie a Julia, kde má tento pokrm docela výraznou roli. Nakonec jsem si ani kuchařku Julie Child nepořídila, protože se jí tak trochu bojím, ale to nic nemění na tom, že je to vynikající kuchařka skrývající klenoty tradiční francouzské kuchyně, právě včetně slavného beef bourguignon. A protože tedy kuchařku nevlastním, vydala jsem se pro rady do mé kuchařky Klenoty Evropské kuchyně od Romana Vaňka, kterou mám moc ráda kvůli kvalitnímu zpracování receptů.
U takového jídla, jaké hovězí po burgundsku je, není radno nijak inovovat a experimentovat. Jde o klasiku, která by klasikou měla zůstat, protože je prostě skvělá tak jak je :)Toto jídlo už mě dlouho provokovalo k uvaření, ale nakonec na to nikdy nebylo dost času. Po tom, co jsem dělala líčka na červeném víně mi ale bylo jasné, že beef bourguignon musím brzy vyzkoušet. No a byl to asi osud, když mi před pár týdny přijelo ve farmářské košíku krásné hovězí z farmy. To už jsem neváhala ani chvíli a pustila se do vaření 🙂
Suroviny:
cca 600 g loupané plece z býka
130 g uzené slaniny vcelku
150 g žampionů
100 g mrkve
2 šalotky
50 ml olivového oleje
šťáva z jednoho citronu
bouquet garni – 1 list pórku, 1 bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 stonky petržele
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce hladké mouky
1 lžička soli, 1 lžička čerstvě mletého pepře
400 ml červeného burgundského vína Pinot noir
4 stroužky česneku
1 l hovězího vývaru
20 g másla
cca 12 ks perlových cibulek
1 lžíce cukru krupice
Postup: