Grilovaný losos se salátem tabouleh

Máme tu léto a k němu neodmyslitelně patří grilované ryby a lehké přílohy. Já z ryb nejraději griluji právě lososa nebo pstruha lososovitého, protože to je prostě nejjednodušší. Když chceme něco exotičtějšího, raději si dojdeme do restaurace – většinou během dovolené.

Lososa upravuji podle Zdeňka Pohlreicha, který mě oslovil jeho jednoduchou marinádou s bylinkami. Salát tabouleh je vynikající záležitost a můžete ho připravit i samotný, ale nejlepší je jako příloha právě k masům či rybám. Příprava taboulehu se místo od místa liší a tak nelze říct jeden univerzální recept. Nejlepší je vyzkoušet, jaký nejvíce chutná právě vám. Jedna věc je ale jistá, bylinkami rozhodně nešetřete, protože to je základ !

Losos se salátem tabouleh servírovaný na talíři

Suroviny:
na 4 porce lososa
4 filety nebo podkovy lososa s kůží
několik lžic panenského olivového oleje
3 stroužky česneku, prolisované
šťáva a kůra ze dvou bio citronů
hrst čerstvých bylinek
(já nasekala vše čerstvé, co bylo doma – bazalka, petržel, tymián a trošku rozmarýnu)
sůl, čerstvě mletý pepř
kousek másla na zjemnění
měsíčky citronu na zjemnění

na 4 porce salátu tabouleh
100 g bulguru
3 velká zralá rajčata
menší půlka salátové okurky
štědrá hrst jemně sekané hladkolisté petrželky (té není nikdy dost)
4 jarní cibulky
malá hrst nasekané máty
šťáva z jednoho citronu
panenský olivový olej
sůl, pepř

Postup:
Bulgur uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje v poměru vody 2:1 a odstavíme odpočívat. Mezí tím nakrájíme na malé kostičky rajčata a okurku, cibulku na kolečka. Ve velké míse smícháme zeleninu a veškerou šťávu slijeme pryč (aby bulgur šťávu nenasál a nebyl vlhký). Přidáme bulgur, bylinky, šťávu z citronu a zakápneme olejem. Salát dobře promícháme a nakonec osolíme a opepříme. Podle potřeby chuť doladíme citronem a olejem.

Olivový olej mírně zahřejeme na pánvi, přidáme česnek, promícháme a stáhneme z plamene. Olej dáme do misky spolu s nastrouhanou citronovou kůrou a šťávou a nasekanými bylinkami. Lososa můžeme ve směsi i chvíli marinovat nebo rovnou jednotlivé steaky potíráme bylinkovým olejem a nakonec z obou stran osolíme a opepříme a opékáme na grilu nebo grilovací pánvi nejdříve kůží dolů cca 4 minuty. 

Jestliže máme podkovy a ne běžné filety, opečeme je krátce po obvodu a pak z obou stran cca 2 minuty. Já osobně lososa na pánvi nepeču příliš dlouho, ale pak ještě ho krátce dopeču v troubě, abych si byla jistá, že je uvnitř hotový (pozor ale, ať ho nepřepečete!). Hotového lososa přelijeme na talíři šťávou z pánve a přidáme oříšek másla. Servírujeme společně se salátem tabouleh a s měsíčkem citronu.

Detail na lososa se salátem tabouleh

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.