Dort Kolibřík (Hummingbird cake)

Tento úžasný dort Kolibřík jsem pekla pár let zpátky v rámci pekařské výzvy časopisu Gurmet. Díky tomu jsem poznala mnoho dortů a moučníků, které jsem do té doby neznala a stejně tak tomu bylo i u Kolibříka.
Jediné, co jsem změnila bylo množství cukru a následný poměr surovin, protože americké dorty a polevy jsou často velmi přeslazené a to třeba u Kolibříka vůbec není nutné, protože použité ovoce je dost sladké. V mém upraveném vydání mi dort moc chutnal a ukázal mi zase jiná chuťová zákoutí, než na které jsem zvyklá. Díky jeho velikosti se dort skvěle hodí na oslavy nebo větší rodinné sešlosti.
 
Obrázek celého dortu Kolibřík

Dort Kolibřík

 

Suroviny:

na 3 korpusy
520 g hladké mouky
550 g banánů
150 – 200 g pekanových ořechů
1 plechovka ananasového kompotu (bez nálevu)
200 g strouhaného kokosu
5 ks vajec (větších)
200 g cukru krystal
250 ml řepkového oleje
1 lžička soli
1 lžíce jedlé sody
2 lžičky skořice
3 lžičky vanilkového extraktu
máslo na vymazání formy
 
na krém
cca 800 g krémového sýra
moučkový cukr podle chuti ( já dávala 5 lžic)
šťáva z půl citronu nebo limetky
 

Postup:

Budeme muset upéct 3 korpusy s průměrem 20 cm. Pokud nemáte 3 stejné formy nebo se vám všechny formy naráz nevejdou do trouby, připravte si rozdělte suché a mokré ingredience a dohromady je smíchejte až před pečením.
 
Troubu předehřejeme na 180°C a rozevírací formu/y  s průměrem 20 cm vymažeme máslem, dno vyložíme pečícím papírem. Pekanové ořechy vyložíme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě cca 8 minut, dokud se nezačnou vonět. Necháme je vystydnout, malou část odložíme stranou na ozdobu a zbytek nasekáme nahrubo. Ananas rozmixujeme nahrubo, banán rozmačkáme vidličkou. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, kokos, sodu, sůl a skořici. Přidáme nasekané ořechy a dobře promícháme. V jiné misce prošleháme vejce s ostatními tekutými ingrediencemi – s olejem,  a vanilkovým extraktem a nakonec i s banány a ananasem.
 
První část mokrých i suchých surovin dobře promícháme a nalijeme do dortové formy a pečeme asi 40 minut. Pečeme-li korpusy postupně, tento postup opakujeme ještě dvakrát, abychom získali tři korpusy, které necháme zchladnout na mřížce. V případě potřeby korpusy seřízneme.
Na krém prošleháme v míse krémový sýr s cukrem a citrusovou šťávou. Každý korpus pomažeme částí krému a dort sestavíme. Vršek ozdobíme zbylými oříšky podle fantazie, já jsem ještě přidala květiny. Dort Kolibřík díky použitým surovinám vydrží vláčný několik dní.
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.