Cuketové bramboráky

A mám pro vás další cuketový recept 🙂 Teď v hlavní sezóně cuket se lehce stane, že máte cuket více, než byste chtěli. Už jste cuketami podarovali kamarádky, kolegy z práce i sousedy a ono stále neubývá. Možná ale jen nemáte dostatek inspirace, jak cuketu využít, přitom možností je opravdu mnoho – od cuketového čatní přes buchtu až třeba k bramborákům.

Cuketové bramboráky jsou u nás velmi vděčné jídlo a chutnají stejně dobře, jako ty klasické. A právě proto, aby si zachovaly tu oblíbenou tradiční chuť, přidávám k cuketám i pár brambor. Nejlépe bramboráky chutnají čerstvé, ihned po usmažení, ale pochutnáte si na nich i druhý den. Když bramboráky připravuji na doma, dělám je spíš větší, ale když je plánuji s sebou na výlet, používám lívanečník.

Bramboráky nejčastěji servíruji s jednoduchým jogurtovým dipem, který celé jídlo posune ještě o stupínek výš.

Pohled shora na cuketové bramboráky na míse a na talíři

Suroviny:
na bramboráky (cca 7-9 ks)
1 středně velká cuketa (cca 600 – 700 g)
4 středně velké brambory (cca 400 g)
2 vejce
cca 3 lžíce hladké mouky
3-4 stroužky česneku
1-2 lžičky domácí sušené majoránky
velká hrst jemných ovesných vloček
sůl, pepř
olej na smažení
 
na jogurtový dip
1 kelímek hustého bílého jogurtu
1 lžíce majonézy
1 lžíce sekaného kopru
půl lžičky bylinkové soli či koření na tzatziky
 
Postup:
Nejdříve si připravíme dip. Jogurt vyšleháme v misce s majonézou, přidáme kopr a koření a dáme vychladit.
 
Cuketu omyjeme, podélně rozřízneme a zbavíme semínek, pak ji nastrouháme najemno. Já cuketu zásadně neloupu. Pokud není přerostlá s tvrdou slupkou, není k tomu důvod. Nastrouhanou cuketu dáme do mísy, osolíme a necháme „vybrečet“ asi deset minut. Poté dužinu důkladně vyždímáme. Mezitím si oloupeme brambory a také je nastrouháme najemno.
 
Ve velké míse smícháme brambory, cuketu, prolisovaný česnek, vejce, majoránku, pepř a trochu soli. Směs zahustíme moukou a ovesnými vločkami a důkladně promícháme až získáme kompaktní hmotu. Mísu překryjeme potravinářskou fólií a necháme alespoň 10 minut odležet.
 
Na pánvi rozehřejeme několik lžic oleje a naběračkou do něj vlijeme těsto a vytvarujeme placku, kterou opékáme dozlatova z obou stran. Hotové bramboráky necháme okapat na papírových utěrkách, které vsáknou přebytečný olej. Než dosmažíme všechny placky, udržujeme ty hotové v teple v troubě při mírné teplotě. Cuketové bramboráky servírujeme spolu s vychlazeným jogurtovým dipem.
 
Detail na cuketový bramborák na talířku s dipem
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.