Bramborová frittata

Věřím, že většina z vás už frittatu zná a doma ji občas připravuje, ale jak jsem se sama přesvědčila, existuje i plno lidí, kteří toto jídlo vůbec neznají. A protože je tahle bramborová frittata opravdu skvostná záležitost, chtěla bych se vámi podělit o to, jak ji většinou připravuji já.

Frittata je vlastně taková italská tlustá omeleta, často doplněná brambory. Základem mé verze jsou tedy brambory zalité vajíčkem a sýr a pak už si můžete přidat vše, co máte rádi nebo máte zrovna doma. Druhů frittaty je bezpočet od úspornějších variant po ty honosné, třeba s chřestem. Moje verze je taková přesně akorát a reflektuje běžné zásoby z ledničky. Někdo by ve frittatě mohl vidět třeba takové rychlé zapečené brambory 🙂 Tak jako tak, je to skvělé jídlo jak na pozdní snídani, tak na lehký oběd nebo večeři. U nás doma už má své pevné místo a jen vyměňujeme některé ingredience podle nálady.

Bramborová frittata na pánvi

Suroviny:
na 1 větší pánev
4 středně velké brambory nebo 5 menších
4 vejce L
1 menší červená cibule, na plátky
50 g domácího špeku (slaniny)
100 g kvalitního suchého salámu
2 rajčata nebo hrstka cherry rajčátek
60 g jemně strouhaného parmazánu
sůl, pepř
malá hrstka čerstvé bazalky
 
Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a uvaříme v osolené vodě, slijeme a zatím dáme stranou. Mezitím na větší pánvi, která je vhodná i do trouby, lehce rozškvaříme na kostičky nakrájený špek a přidáme k němu cibuli  a na kousky nakrájený salám, vše společně opečeme. Děrovanou vařečkou vyndáme vše stranou. V míse rozšleháme vajíčka, přidáme salámovou směs a polovinu sýra. Vše důkladně prošleháme a řádně osolíme a opepříme. K vajíčkům přidáme i část nasekané bazalky, část necháme na ozdobu. Pánev, kterou jsme použili, znovu i se zbylým tukem rozehřejme (případně přidáme lžíci másla).
 
Na pánev rovnoměrně rozprostřeme kolečka brambor (budou ve dvou vrstvách). Poté přelijeme vaječnou směsí a opékáme na středním stupni dokud spodek omelety není pevný. Mezitím nakrájíme rajčata na plátky a poklademe je na povrch, zasypeme zbývajícím sýrem a dáme do trouby pod gril na několik minut až se sýr zapeče a vršek omelety bude pevný. Frittatu dozdobíme lístky bazalky.
 
Bramborová frittata v pánvi
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.