Apple blondies (jablková buchta s polevou)

Dnes přicházím se sladkým receptem na vynikající jablkovou buchtu, která je v zahraničí známá jako Apple blondies. A proč blondies? Protože je to takový opak k čokoládovým brownies, akorát světlá.

Abych řekla pravdu, moje verze blondies není tak mokrá, jak třeba bývají brownies, ale já jsem s výsledkem moc spokojená. Buchta je krásně vláčná, plná jablek a ořechů a cukrová máslová poleva navrchu ji přivádí k dokonalosti. Je to vcelku rychlý a jednoduchý recept, takže se ho nebojte zkusit. Výsledek vás mile překvapí.

Tyto apple blondies si můžete upéct jen tak k nedělní kávě, ale zazáříte s ní třeba i před návštěvou. Snadno se přenáší, což třeba já osobně často u moučníků oceňuji, když připravuji nějakou sladkost, kterou s sebou beru na návštěvu 🙂

Jestli hledáte inspiraci na další jablkovou buchtu, neváhejte kouknout na můj další recept zde.

Apple blondies na talířku, v pozadí jablka

Suroviny:
na těsto (16 řezů)

250 g másla
200 g cukru krupice
100 ovesných vloček
400 g hladké mouky
2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
2 velká vejce
2 větší/3 menší jablka
1 hrst sekaných pekanových ořechů

na polevu
50 g másla
3 lžíce cukru krupice
3 lžíce cukru moučka
3-4 lžíce mléka
1/2 lžičky vanilkové pasty

Postup:
Máslo rozehřejeme a necháme lehce vychladnout. V míse vyšleháme vajíčka s cukrem do nadýchané konzistence. V jiné míse smícháme všechny suché ingredience a ty pak společně s máslem přimícháme do vajíčkové směsi. Vše dobře promícháme, až vznikne hladké, hustší těsto.

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a nastrouháme na plátky. Lehce je stěrkou zamícháme do těsta, spolu s pekanovými ořechy.

Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si čtvercový plech o rozměrech cca 25 cm (ale samozřejmě můžete použít i jiný podobný). Plech vyložíme pečícím papírem, rovnoměrně vyplníme těstem a pečeme asi 40-50 minut (použijeme test se špejlí).

Hotovou buchtu vyndáme z trouby a ihned si připravíme polevu. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme cukr krupice a za občasného mícháme necháme probublávat a rozpouštět cukr. Poté přidáme mléko a rychle polevu vymícháme do hladké konzistence. Kastrůlek odstavíme z plotny a přimícháme cukr moučka a vanilku a důkladně prošleháme metličkou, aby poleva byla krásně hladká. Tu rozetřeme na ještě teplou buchtu a necháme v pokojové teplotě vychladnout.

Pohled na apple blondies shora, vedle miska s jablky

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.