Tentokrát mám pro vás recept na úžasně vláčný jablíčkový koláč, jehož konzistence připomíná brownies. Tato jablková buchta je dobrá sama o sobě, ale domácí karamelová poleva ji pozvedne ještě o level výš. Skořice a jablíčka jsou navíc výjimečně dobrá kombinace, se kterou nikdy neuděláte chybu. Buchta je jednoduchá na přípravu a nenáročná na čas a já ji tedy často dělám jen tak na snídani nebo jako rychlé pohoštění pro návštěvu. Určitě doporučuji na pár vteřinek buchtu s omáčkou ohřát v mikrovlnce – teplá varianta je totiž nejlepší, ale ne nutná 🙂
Nebojte se v koláči ponechat mandle i jablka na větší kousky, vytvoří krásnou strukturu a plnou chuť.
Suroviny:
na 1 menší plech
115 g změklého másla
3/4 hrnku třtinového cukru
1 hrnek hladké mouky
hrst plátkových mandlí
1 vejce
1 lžička skořice
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 špetky soli
2 červená šťavnatá jablíčka, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
nebo na slabé plátky
na karamelovou polevu 200 g cukru krupice
80 ml vody
125 ml smetany 33%
60 g másla
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 180°C. Pečící plech o velikosti cca 20×20 cm vysteleme papírem na pečení . Máslo vyšleháme s cukrem do světlého krému, poté zašleháme i vejce. Ve vedlejší míse smícháme suché suroviny a pomalu je přimícháme k máslové směsi. Nakonec do těsta zlehka vmícháme i jablka a mandle. Hotové těsto rovnoměrně rozdělíme do formy a pečeme v troubě cca 45-50 minut. Pozor na přepečení – koláč by měl být uvnitř stále vlhký, tak jako bývají brownies. Hotovou buchtu necháme zchladnout 5 minut ve formě, poté na mřížce.
Na karamel rozehřejeme v rendlíku cukr s vodou a vaříme dokud nezíská zlatavou barvu. Může to trvat až 10 minut. Poté kastrůlek odstavíme a přidáme opatrně smetanu a mícháme (pozor – směs začne hodně bublat). Jakmile je karamel krásně hladký, přidáme máslo a dobře spojíme. Hotový karamel necháme lehce vychladnout a poté nalijeme do skleničky. Přebytky uchováváme v lednici.
Hotovou jablkovou buchtu bohatě pocákáme tekutým karamelem a podáváme.