Velikonoční mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi neodmyslitelně patří k našim Velikonocům, stejně jako vánočka k Vánocům. Tento recept je v naší rodině ten nejoblíbenější a už jsem ho s radostí předala i mnoha svým přátelům. Ten, kdo ho vyzkoušel už jiný nedělá.

Na mazanci se dělá těsně před pečením křížek ostrým nožem (nejlépe žiletkou), což má nejen křesťanskou symboliku, ale i důležitou technologickou funkci a zabraňuje tak prasknutí mazance během pečení.

Já do mazance přidávám i trochu mletých mandlí (mandlovou mouku), což mazanci zaručí příjemnou mandlovou chuť. Z uvedeného množství vytvoříte dva mazance nebo jeden mazanec a 6-10 jidášku (podle velikosti), které na velikonoční stůl také patří a milují je hlavně děti.

Já mám jidášky navždy spojené s mojí babičkou, která je pro nás děti vždy s láskou dělala a my jsme je chodili tajně krást do kuchyně a nikdy jsme neměli dost 🙂

Nakrojený mazanec

Suroviny:
na dva menší mazance
500 g světlé hladké mouky
130 g cukru krupice
asi 200 ml vlažného mléka
1 kostka  čerstvého droždí
150 g rozpuštěného a zchladlého másla
50 g mletých mandlí/mandlové mouky
nastrouhaná kůra z půlky citronu
dvě špetky soli
3 žloutky a 1 celé vejce (pokojová teplota)
50 g nasekaných oloupaných mandlí a 50 g rozinek, namočených aspoň na 30 minut do horké vody
1 prošlehané vejce na potření
moučkový cukr na poprášení
 
Postup:
Do misky nalijeme více než polovinu připraveného mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme na teplém místě alespoň půl hodiny vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přilijeme vzešlý kvásek a poté přidáme cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, zbylé mléko, máslo, sůl a citronovou kůru. Vařečkou a poté rukama vypracujeme vláčné, pružné a pevné těsto (v případě potřeby přidáme mouku či mléko). Těsto pořádně propracujeme a pak přidáme krájené mandle a ještě důkladně prohněteme. Hotové těsto poprášíme moukou a necháme ho v míse zakryté utěrkou na teplém místě vykynout alespoň na dvojnásobek; trvá to přibližně 2 hodiny (někdy i více).
 
Vykynuté těsto prohněteme, zapracujeme do něj rozinky a vytvarujeme jeden nebo dva bochánky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Mazance necháme dále kynout alespoň 30 minut. Zatímco mazance kynou na plechu, zahřejeme troubu na 180 – 200 °C. Poté bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a následně navrchu nařízneme do kříže a posypeme mandlovými plátky. Mazance vložíme do trouby a pečeme asi 5 minut, poté troubu ztlumíme na 150 °C a pečeme ještě asi 45 – 55 minut. Jestliže mazance při pečení příliš rychle tmavnou, snížíme teplotu trouby. Špejlí zkontrolujeme, zda je mazanec hotový, vyndáme ho z trouby a necháme vychladnout. Zchladnutý mazanec poprášíme moučkovým cukrem.
 
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.