Mazanec s mandlemi neodmyslitelně patří k našim Velikonocům, stejně jako vánočka k Vánocům. Tento recept je v naší rodině ten nejoblíbenější a už jsem ho s radostí předala i mnoha svým přátelům. Ten, kdo ho vyzkoušel už jiný nedělá.
Na mazanci se dělá těsně před pečením křížek ostrým nožem (nejlépe žiletkou), což má nejen křesťanskou symboliku, ale i důležitou technologickou funkci a zabraňuje tak prasknutí mazance během pečení.
Já do mazance přidávám i trochu mletých mandlí (mandlovou mouku), což mazanci zaručí příjemnou mandlovou chuť. Z uvedeného množství vytvoříte dva mazance nebo jeden mazanec a 6-10 jidášku (podle velikosti), které na velikonoční stůl také patří a milují je hlavně děti.
Já mám jidášky navždy spojené s mojí babičkou, která je pro nás děti vždy s láskou dělala a my jsme je chodili tajně krást do kuchyně a nikdy jsme neměli dost 🙂