Třešňový clafoutis

Dnes s vámi nepřicházím s žádnou novinkou, ba naopak. Jedná se o francouzskou klasiku všech klasik – třešňový clafoutis. Je to prostě taková francouzská bublanina, ale od té naší české bublaniny se liší tím, že není vůbec tak nadýchaná jako piškot – spíš naopak – struktura těsta je hutná. Jestli jste zvyklí pouze na naši bublaninu, možná vám na první ochutnání clafoutis bude připadat prostě divný, ale na druhé kousnutí už si vás určitě získá.

Takže šup šup  – i když máme velká vedra, zapínejte troubu, dokud ještě máme třešně 🙂 Clafoutis za to stojí a hlavně je velmi jednoduchý.

Jo a ještě jedna zásadní věc. V tom opravdu tradičním clafoutisu jsou třešně s peckou. Ale já pecky v třešňové bublanině k smrti nesnáším a to už od dětství 😀 Takže za mě pecky ne ne a ne :P. Já peču koláče jedině s vypeckovanými třešněmi. Teď už záleží, co si vyberete vy.

Detail na kousek koláče a vedle miska s třešněmi

Postup:
na kulatou nízkou koláčovou formu
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
3 vejce
1 hrnek napůl mléko s kefírem
1 lžíce rozpuštěného másla
pár kapek vanilkové esence
2 hrsti třešní
trocha másla a mouky na vymazání a vysypání formy
moučkový cukr na posypání
 
Postup:
Třešně omyjeme a vypeckujeme. Ve větší míse vidličkou rozšleháme vajíčka a přidáme prosátý moučkový cukr a mouku, zamícháme. Dále přilijeme směs mléka s kefírem a také rozpuštěné máslo a esenci. Vše dobře prošleháme a necháme chvíli odstát. Mezitím rozehřejeme troubu na 180°C a vymažeme formu máslem a vysypeme mouku. Osušené třešně rozložíme na dno formy a zalijeme těstem. Clafoutis by měl být spíš nižší, takže pozor ať nemáte příliš malou nádobu a vysokou vrstvu těsta. Koláč pečeme zhruba 40-45 minut podle trouby tak, až povrch zezlátne. Servírujeme posypané moučkovým cukrem.
 
Detailní pohled na clafoutis ve formě
 
Pohled z dálky na třešňový clafoutis ve formě
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.