Sýrové sušenky s bylinkami

Prázdniny skončily, horké léto je ta tam, ale přišlo k nám nádherné babí léto, které snad ještě chvíli vydrží. A ačkoliv je večer už trochu chladněji, pořád je to skvělý čas na grilovačku nebo jen příjemné posezení s přáteli. A právě proto jsem tu dnes já, abych Vám nabídla novou inspiraci na slané pohoštění ve formě sýrových sušenek třeba právě pro kamarády nebo rodinu. Při jakýchkoliv oslavách u nás na stole nesmí chybět nějaké ty oříšky, keksy nebo slané tyčky, ale ty domácí jsou prostě o dost lepší.
 
A můj dnešní recept je navíc jednoduchý a rychlý a přitom taaak dobrý. Můžete použít cheddar pro plnější chuť, ale zkoušela jsem sušenky upéct i z kvalitní goudy a jsou také moc dobré. Důležité jsou také čerstvé bylinky, tak na ně nezapomeňte. Bylinky nebo druhy sýrů si potom můžete v sušenkách lehce obměňovat podle vaší chuti a nálady.
 
Pohled na sušenky na talířku a vedle sklenice s vínem
 
Suroviny:
160 g nastrouhaného cheddaru (nebo kvalitní goudy)
115 g změklého másla
100 g hladké pšeničné mouky
50 g špaldové mouky
1-2 lžíce najemno nasekaného tymiánu a rozmarýnu
1 lžička sušeného tymiánu
čerstvě mletý pepř
 

Postup:
Nahrubo nastrouhaný sýr smícháme se změklým máslem, moukou, bylinkami a pepřem tak, až vznikne kompaktní těsto. Jestliže použijete cheddar, sůl už není potřeba. Ale i u goudy si dejte se solí pozor. Já většinou používám pouze trochu solného květu (Flor de Sal) s provensálskými bylinkami.

Těsto dejte na široký kus potravinářské fólie, zarolujte a vytvořte pravidelný váleček. Takto uložte do lednice na několik hodin ztuhnout a potom z válečku krájejte plátky tlusté cca 0,5 cm. Jednotlivé sušenky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě (180°C) buď cca 10 minut pro měkké sušenky nebo cca 15 minut pro křupavou strukturu. Já osobně upřednostňuji druhou variantu, protože potom sušenky krásně křupou.

Zbylé sušenky nezapomeňte uzavřít do krabice s víkem. Ale předpokládám, že vám jich mnoho nezůstane 🙂

Detail na sušenky na talířku

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • eBook zdarma

    Snídáte pořád to samé a hledáte inspiraci? Určitě ji najdete v mém snídaňovém eBooku, kterým vám nabízím zcela zdarma.

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku