Svěží roláda s jahodami

To bych nebyla já, abych každý rok nepřidala minimálně jeden nový recept s jahodami. A protože sezóna jahod už klepe na dveře, je dobré mít pár receptů v zásobě 🙂

Já české jahody miluji a jen tak se jich nepřejím, takže u nás doma teď pár týdnů pojedeme na jahodové vlně. Nejradši mám jahody z Kunratic, protože jsem pár let bydlela v Kunraticích hned vedle jahodového pole. A to vám řeknu, ta vůně jahod po ránu, to je ráj…

Troufám si říct, že recept na následující roládu a jahodami je docela lehký a zvládnete ho raz dva. Mnoho lidí se rolády bojí, ale já si myslím, že při dodržení pár zásad se výsledek určitě podaří. Důležité je roládu dobře vychladit a pak získáte lehounký a osvěžující dezert s relativně minimálním úsilím.
P.S. Tentokrát nebylo moc času na focení a styling, ale snad to tolik nevadí 🙂

dva plátky jahodové rolády na talířku

Suroviny:
4 vejce (nejlépe domácí) – žloutky a bílky zvlášť
4 lžíce cukru krupice
4 lžíce polohrubé mouky
1 a půl lžičky kypřícího prášku
150 ml smetany ke šlehání
100 g bílé čokolády
250 g mascarpone
2-3 lžíce tučného tvarohu
300-400 g čerstvých jahod
 
Postup:

Žloutky vyšleháme s cukrem do nadýchané, hutné pěny. V jiné míse vyšleháme čistými metlami bílky. Ty pak střídavě s moukou (smíchanou s kypř. práškem) přidáváme ke žloutkům a jemně vše mícháme, dokud nedostaneme kompaktní, nadýchané těsto. Troubu předehřejeme na 180°C a velký mělký plech vyložíme archem pečícího papíru. Těsto opatrně rozetřeme v rovnoměrné vrstvě po celém plechu a dáme péct asi na 7-10 minut do té doby než těsto získá zlatavou barvu. Raději pečeme méně než déle, protože pak se roláda bude špatně rolovat.
Upečený plát těsta opatrně překlopíme na rozloženou, čistou utěrku a pomalu z něj stáhneme pečící papír. Poté těsto srolujeme do utěrky a necháme takto vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň. Smetanu rozehřejeme v rendlíku a rozpustíme v ní nalámané kousky čokolády. Poté ji za občasného míchání necháme vychladnout, nejlépe několik hodin v lednici. Do vychlazené smetany s čokoládou zašleháme postupně mascarpone a tvaroh. Nakonec očistíme jahody a nakrájíme je na drobné kousky.

Plát vychladlého těsta opatrně rozvineme, důkladně pomažeme krémem a rovnoměrně poklademe jahodami. Roládu s jahodami velmi opatrně zavineme, zabalíme pevně do alobalu či potravinářské fólie a necháme vychladit, nejlépe přes noc.

Detail na dva plátky rolády s jahodami na talířku

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.