Špagety a la Bolognese

Jak říkám já – těstovin není nikdy dost 🙂 U nás doma je vařím opravdu často a zatím se nám nikdy neomrzely, protože chuťových variací je vážně mnoho.
Tentokrát mám pro vás takovou klasiku a to jsou špagety s omáčkou Bolognese.  Můj recept je spíš takovou jednodušší variací na originál, rozhodně je ale stejně dobrý.

Ačkoliv se jedná o těstoviny, ve spojení s ragú narostou do bohaté a plné chuti, která uspokojí i naše manžely – masožravce :). Já vždy špaget uvařím pořádný kotel, protože toto jídlo je skvělé i druhý den a i tak mám jistotu, že nikdy nezbyde. Boloňské špagety totiž milují i děti, takže u tohoto jídla vám nebude hrozit, že byste museli vařit dvě různá jídla na jeden oběd 🙂

Špagety Bolognese na pánvi

Suroviny:
na 6 porcí
600 g mletého masa (hovězí nebo míchané hovězí s vepřovým)
3 lžíce oleje
1 větší cibule
3 stroužky česneku
1 velká mrkev
1 malý celer
2 plechovky drcených rajčat
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce sušeného oregana
1,5 dcl suchého červeného vína
cca 3 dcl hovězího vývaru
sůl, pepř, muškátový oříšek
parmazán k servírování
hrst sekané hladkolisté petrželky
400 g kvalitních špaget
 

Postup:
Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olej a přidáme mleté maso, které pomocí dvou vařeček pečlivě oddělujeme od sebe a přitom opékáme asi 5 minut, až vzniknou malé jednotlivé hrudky. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a po pár minutkách i nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Celer můžete použít i řapíkatý. Za občasného míchání opékáme v pánvi zeleninu s masem a když je středně měkká, přidáme i prolisovaný česnek, oregano, sůl, pepř, muškátový oříšek a podlijeme vínem a necháme trochu odpařit. Nakonec do pánve nalijeme drcená rajčata, protlak a vývar, přiklopíme a dusíme cca 2 hodiny. Poté odklopíme a ještě minimálně 10 minut vaříme bez pokličky, aby se omáčka trochu zredukovala.

Mezitím si v osolené vodě ve velkém hrnci uvaříme špagety. Scedíme je a ihned přidáme do pánve s omáčkou a důkladně promícháme, aby se těstoviny dobře spojily s omáčkou. Nakonec štědře posypeme petrželkou a jednotlivé porce na talíři posypeme parmazánem. Špagety Bolognese jsou skvělé i na oběd druhý den do krabičky.
 
Detail špaget na pánvi
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.