Jak říkám já – těstovin není nikdy dost 🙂 U nás doma je vařím opravdu často a zatím se nám nikdy neomrzely, protože chuťových variací je vážně mnoho.
Tentokrát mám pro vás takovou klasiku a to jsou špagety s omáčkou Bolognese. Můj recept je spíš takovou jednodušší variací na originál, rozhodně je ale stejně dobrý.
Ačkoliv se jedná o těstoviny, ve spojení s ragú narostou do bohaté a plné chuti, která uspokojí i naše manžely – masožravce :). Já vždy špaget uvařím pořádný kotel, protože toto jídlo je skvělé i druhý den a i tak mám jistotu, že nikdy nezbyde. Boloňské špagety totiž milují i děti, takže u tohoto jídla vám nebude hrozit, že byste museli vařit dvě různá jídla na jeden oběd 🙂
Postup:
Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olej a přidáme mleté maso, které pomocí dvou vařeček pečlivě oddělujeme od sebe a přitom opékáme asi 5 minut, až vzniknou malé jednotlivé hrudky. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a po pár minutkách i nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Celer můžete použít i řapíkatý. Za občasného míchání opékáme v pánvi zeleninu s masem a když je středně měkká, přidáme i prolisovaný česnek, oregano, sůl, pepř, muškátový oříšek a podlijeme vínem a necháme trochu odpařit. Nakonec do pánve nalijeme drcená rajčata, protlak a vývar, přiklopíme a dusíme cca 2 hodiny. Poté odklopíme a ještě minimálně 10 minut vaříme bez pokličky, aby se omáčka trochu zredukovala.