Recenze kuchařky Jamieho Olivera – 5 ingrendiencí

K minulým Vánocům jsem dostala kuchařku 5 Ingredients od Jamieho Olivera. Já ji mám v angličtině, protože je dovezená z Anglie, ale před Vánoci vyšla také v českém vydání. Ačkoliv mám Jamieho moc ráda, je to teprve první jeho kuchařka, kterou mám. Člověk si prostě nemůže koupit veškeré kuchařky, že jo 😀 Navíc ona je tady v Čechách docela drahá, ale to jsou téměř všechny zahraniční kuchařky 🙁 Na českém eshopu s knihami jsem jí našla za 500 Kč, v knihkupectví to bude ještě o trochu víc.

V této knize jde víc než kdykoliv jindy poznat Jamieho typický styl vaření a jeho důraz na rychlost, jednoduchost, ale i na kvalitní suroviny. Už samotný název kuchařky vypovídá hodně. Všechny recepty potřebují jen 5 surovin + několik dalších, které Jamie nazývá základem každé kuchyně (sůl, pepř, olivový olej na vaření, virgin olivový olej na saláty a ocet z červeného vína) a já s ním mohu jedině souhlasit. Takže když budete vařit podle této kuchařky, nečeká vás žádný dlouhý nákupní seznam a navíc i samotné vaření bude neskutečně rychlé.

Od Vánoc už jsem stačila vyzkoušet nějakých 6-7 receptů a zatím jsem ani jednou nešlápla vedle. Je to pouze o tom nakombinovat pár kvalitních surovin, které vykouzlí skvělé jídlo. Člověku se to chvílemi zdá až trapně jednoduché, říká si, že přece na takové věci ani nepotřebuje kuchařku. A hle – potřebuje. Inspirace totiž není nikdy dost.
 
Kuchařka je řazená přehledně do kapitol podle hlavní ingredience či typu jídla, např. vejce, nudle, rýže, maso, vegetariánské, sladké…Hledá se v ní tedy velmi dobře a i samotný recept je napsán jednoduše a krátce. Po okraji stránky je navíc 5 použitých surovin vyfocených, takže hned víte, co je použité, aniž byste recept začali číst. Pro ty, co si hlídají energetický příjem, je u každého receptu také přehledná tabulka hodnot.

Jak jsem řekla, všechny mnou zatím vyzkoušené recepty byly chuťově skvělé a neotřelé, jednoduché i rychlé, takže se hodí během týdne a na večeři, když nemáte tolik času. Já se zatím zamilovala do kapitol vejce, nudle a rýže, ale rozhodně se chystám vyzkoušet i něco ze sladkého oddílu.
Kuchařku tímto velmi ráda doporučuji a garantuji vám, že tahle vám nebude ležet zaprášená v knihovně, jak se to občas stává. V dalším příspěvku vám hned přikládám jednu ukázku a recept na kuřecí prso v listovém těstě.

  

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.