Pizza Stromboli

Konečně jsem zase našla trochu času, abych se s vámi podělila o nový recept. Po delší době mám pro vás něco slaného a taky moc dobrého.

Kdo by nemiloval pizzu, že? A proč si ji nezkusit připravit trochu jinak a ve variantě, která je skvělá pro posezení s přáteli? Stromboli je vlastně takový pizza šnek, ale troufám si říct, že lepší než možná děláte doma.

Ačkoliv název je italský, Stromboli vzniklo původně v Americe. Přece jen tam ale italské kořeny najdeme, protože Stromboli vymyslel majitel pizzerie ve Philadelfii, italský emigrant. Základem by vždy měla být rajčatová omáčka marinara, kvalitní uzeniny a sýr. Aby byl výsledek opravdu dobrý, použijte prosím kvalitní uzeniny, žádný salám Junior a podobně. Velmi oblíbená je i pálivější varianta se salámem peperoni. Kdo by chtěl náplň je víc vyšperkovat, může dovnitř přidat například nasekané olivy nebo ančovičky. Fantazii se v podstatě meze nekladou, ale někdy méně je více 🙂

Když budete spěchat, můžete použít i koupené chlazené těsto na pizzu a hotovo bude raz, dva, což využijte zejména, když čekáte návštěvu. Recept na pizza těsto níže vyjde dva pizza pláty, ale já když už to těsto dělám, tak polovinu použiju na Stromboli a druhou půlku dám zamrazit a mám příště jednu domácí pizzu téměř bez práce 🙂

Ale teď pojďme k receptu a já se budu těšit na případné komentáře a vaše výtvory.

Suroviny:

na pizza těsto
500 g kvalitní hladké mouky 00 (např. italská 5 Stagioni)
230 – 250 ml vlažné vody
15 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
4 lžíce olivového oleje
15 g soli
na náplň
250 – 300 ml rajčatové passaty
nasekaná čerstvá bazalka, sůl, pepř /
nebo použijte vaši oblíbenou omáčku marinara
100 g kvalitní šunky
100 g kvalitního salámu (já použila pivní)
200 g nastrouhané mozzarelly
1 vajíčko
2 lžíce nasekané petrželky
na omáčku
200 ml rajčatové passaty
nasekaná bazalka
1-2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, sušený česnek

Postup:

Nejprve si s předstihem připravíme pizzové těsto. Droždí rozdrobíme do vody, přidáme olej a zamícháme. Do mísy od robotu odvážíme mouku, přidáme cukr a sůl. Připravíme si robot s hákovým nástavcem a do mouky postupně přiléváme tekutinu a mícháme na nízký stupeň. Celkové množství vody závisí na druhu použité mouky, proto ji raději dolévejte postupně. Těsto zpracováváme v robotu do té doby až bude krásně hladké a kompaktní a nebude se téměř lepit. Poté ho na pomoučněné podložce rozdělíme na 2 části a vypracujeme 2 koule. Jednu použijeme na naše Stromboli (a nebo obě, ale musíme zdvojnásobit suroviny na náplň) a druhou můžeme podle libosti použít třeba na pizzu.
Těsto na pizzu můžete nechat 1 hodinu vykynout, připravit placku a tu pak na podložce zmrazit. Tak to dělám já a mám příště domácí pizzu téměř bez práce.

Z těsta vyválíme obdélník o přibližně o velikosti velkého plechu a potřeme ho rajčatovým sugem smíchaným s bylinkami a kořením. Asi 1 cm krajů necháme volný kvůli pozdějšímu zabalení. Dále plát těsta rovnoměrně poklademe šunkou a salámem a navrch posypeme nastrouhanou mozzarellou. Vše srolujeme jako roládu, kraj utěsníme a oba konce zahneme pod sebe. Spolu s pečícím papírem přesuneme Stromboli na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem po celém povrchu a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C, asi na 15 minut, dokud povrch nezezlátne. Já ještě doporučuji povrch rolády několikrát mělce naříznout, aby mohl unikat případný horký vzduch a roláda nepraskla.

Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku smícháním všech uvedených ingrediencí. Upečené Stromboli vyndáme z trouby a necháme asi 5 minut zchladnout a poté opatrně krájíme ostrým nožem na plátky. Posypeme nasekanou petrželkou a ještě horké servírujeme společně s omáčkou.

Samozřejmě můžeme servírovat i ohřáté později a nebo jíst studené, ale čerstvé, teplé Stromboli je prostě nejlepší, stejně tak jako čerstvá pizza 🙂

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.