Perníkový závin s povidly

Tento závin je prostě neskutečně dobrý a zaujme i ty, kteří nejsou vysazení na sladké. Není totiž vůbec přeslazený a navíc je z dobré žitné a špaldové mouky, takže je zase o chlup zdravější. Já jsem se perníkovým závinem seznámila prostřednictvím mé dobré kamarádky Editky, která ho pekla a často mi ho nosila jako dobrůtku do práce ke kafču 🙂 Uchvátil mě hned na první ochutnání a věděla jsem, že si budu muset vyžádat recept. Ale celou dobu, co jsem ještě byla v práci, tak jsem se k tomu nějak nedostala, znáte to 😀

Až teď, když už do práce nechodím a závin mi už nikdo nemůže přinést, tak jsem se konečně rozhodla ho upéct. Jen jak jsem ho vytáhla z trouby, tak mě napadlo – s čím jsem vlastně tak dlouho otálela? Manžel, ten se rozplýval blahem a důrazně mi doporučil, abych ho co nejdřív udělala znova. Takže ještě jednou moc děkuji za recept Editko! Perníkový závin už se u nás doma nikdy neztratí 🙂

Suroviny:
na 2 menší záviny
200 g žitné mouky
100 g špaldové mouky
100 g moučkového cukru
50 g změklé hery
2 vejce M
2 lžíce medu
1 lžička sody
1 lžička perníkového koření
1 vanilkový cukr
špetka soli
cca 200 g povidel
1-2 lžíce rumu (nebo amaretta)
 štědrá hrst nahrubo umletých vlašských ořechů
1 rozšlehané vejce
 
Postup:
Nejdřív v míse smícháme všechny suché ingredience a pak přimícháme vejce, změklou heru i med. Důkladně vše propracujeme vařečkou a poté rukou, až získáme krásné, pevné těsto. Na vále si těsto rozdělíme na 2 poloviny – 2 záviny. Těsto podsypeme špaldovou moukou a vyválíme na vále do obdélníku, s tloušťkou těsta cca 0,5 cm. Povidla lehce ohřejeme v kastrůlku, aby povolila, případně přidáme lžíci vody a trochu rumu a dobře rozmícháme. Konzistence by neměla být příliš tuhá, povidla musí jít dobře roztírat. Polovinu povidel natřeme na celý povrch těsta a posypeme polovinou ořechů. Srolujeme do rolády, konce přimáčkneme k sobě. Povrch závinu potřeme vejcem. Vše zopakujeme i s druhou polovinou těsta. Oba záviny dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 150°C cca 30 minut až záviny začnou zlátnout.
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.