Ořechový dort s karamelem a čokoládou

Pro tento vynikající dort jsem se inspirovala receptem z časopisu Apetit. Dort jsem upekla jako překvapení k narozeninám pro mého muže. Všichni v rodině milujeme čokoládu a navíc máme skvělé domácí vlašské ořechy, takže volba byla jasná. Dort se moc povedl a chutnal celé rodině, takže rozhodně jsem ho nedělala naposledy. Doporučuji ho nechat odležet přes noc, všechny chutě se pak krásně spojí a korpus změkne.

Suroviny:
na korpus 24 cm
6 vajec – bílky a žloutky zvlášť
180 g cukru krupice
180 g hladké mouky
1 balíček vanilkového cukru
80 g mletých vlašských ořechů
50 g rozpuštěného másla
 
na krém
200 g změklého másla
250 g karamelového salka
250 g mascarpone
 
na čokoládovou polevu
200 ml smetany ke šlehání
250 g kvalitní hořké čokolády
nahrubo sekané vlašské ořechy na ozdobu
 
Postup:
Na korpus vyšleháme bílky do pěny, přisypeme cukr a poté vyšleháme pevný sníh. Žloutky rozšleháme s vanilkovým cukrem a pak opatrně stěrkou přimícháme do sněhu. Dále postupně vmícháme mouku a ořechy a nakonec pramínkem přiléváme rozpuštěné zchladlé máslo. Troubu předehřejeme na 170°C a dortovou formu celou vymažeme a vysypeme moukou. Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme cca 45 minut. Poté necháme vychladnout na mřížce.
 
Na krém je potřeba mít všechny suroviny v pokojové teplotě. Změklé máslo utřeme se salkem, postupně po malých dávkách přidáváme mascarpone a vyšleháme na hladký krém. Ten dáme do cukrářského sáčku se širokou hladkou špičkou. Korpus na dvakrát prořízneme a na každou vrstvu naneseme sáčkem krém jako spirálu od krajů až doprostřed. Vrchní díl korpusu necháme bez krému, protože zde přijde čokoláda. Dort sestavíme, uhladíme na bocích a dáme vychladit do lednice.
 
Nakonec připravíme čokoládovou polevu. V kastrůlku zahřejeme smetanu těsně pod bod varu a odstavíme z plotny. Nalámeme čokoládu a vhodíme jí do horké smetany. Ganache mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Až je směs částečně ztuhlá, bohatě ji rozetřeme na vršek dortu. Nakonec vršek dortu posypeme vlašskými ořechy a dáme ho vychladit nejlépe přes noc.
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.