Nakládaná cuketa – cuketová čalamáda

Po receptu na vynikající kečup ještě pokračuji v mém mini letním seriálu na téma: Co s dozrálou zeleninou.
Musím se přiznat, že na zavařování a nakládání jsem nikdy moc nebyla, ale čím jsem starší a čím více máme vlastní zeleniny, tím více na to měním názor. A s vámi zde sdílím moje nejoblíbenější recepty, které mám bohatě vyzkoušené na celé rodině 🙂
 
A cuketová čalamáda patří přesně do této kategorie. Chuťově je skvělá a hodí se především k masu, ale často se přistihnu, že jí z lednice ujídám jen tak samotnou. Tento recept vám navíc velmi pomůže s využitím přebytečných cuket, které si v naložené formě budete moct užít i dlouho dlouho poté. Jakmile jednou tento postup vyzkoušíte, budete se k nakládané cuketě vracet každý rok.
 
Navíc je to i pěkný jedlý dárek, který se neztratí na žádné grilovačce.
 
 
Suroviny:
2,5 kg oloupané a nahrubo nastrouhané cukety
5  různobarevných paprik, nakrájených na proužky
5 cibulí, nakrájených najemno
2 lžíce soli
 
na nálev
3 dcl octa
300 g cukru
1 lžička sladké papriky
1 lžička kari
1 lžička mletého pepře
 
Postup:
Nastrouhanou cuketu důkladně promícháme s paprikou, cibulí a solí a směs necháme asi 2 hodiny odležet. Mezitím si svaříme nálev a necháme ho zchladnout. Poté zeleninu napěchujeme do čistých zavařovacích sklenic a zalijeme připraveným nálevem. Sklenice dobře uzavřeme a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80°C.
 
Sklenice s nakládanou cuketou potom necháme zcela vychladnout a skladujeme na temném místě, ideálně ve sklepě či spíži.
 
Tagy:
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.