Medové kuličky

Letošní konec roku je nějaký moc hektický a já mám pocit, že nic nestíhám. Ale určitě v tom nejsem sama že? Od ledna se u nás doma budou dít změny, nastupuji znovu do práce a trochu se toho kroku do neznáma bojím, i když se do práce těším. Letošní Vánoce si tak chci naplno užít a vychutnat, než zase naskočím do rozjetého vlaku.

Původně jsem myslela, že vám letos naservíruji recept na nějaké netradiční cukroví, ale nakonec jsem se přistihla, že jsem tak trochu „konzerva“ a nejradši se držím ověřených a oblíbených druhů. Přesto nám letos co repertoáru přibylo jedno cukrovíčko, které jsme minulé roky nedělali. Za to mohu poděkovat kamarádce Editě, která mi připomněla medové (medovníčkové) kuličky, které mám na „to do“ listu už dlouho, ale nikdy jsem se k nim nedostala. Medové kuličky podle mne patří k těm nejoblíbenějším druhům a navíc je stihnete udělat na poslední chvíli, protože jsou nepečené.

Medové kuličky servírované na talířku

                                                                                                                                         Medové kuličky

Suroviny:
na těsto
500 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
100 g rozpuštěného másla
5 lžic medu
 
na krém
1 kondenzované karamelové salko
1 změklé máslo
 
Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme a vzniklé těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Není nutné si dávat záležet,  hotové placky se stejně potom rozdrobí.
 
V troubě předehřáté na 180°C upečeme beztvaré placky. Doba pečení je asi 10 minut. Placky necháme vychladnout a poté je v mixéru rozdrtíme na jemné drobečky. Mezitím v míse smícháme máslo a salko. Malou část drobečků si odložíme stranou, zbývající drť smícháme v míse s krémem. Hmotu necháme několik hodin ztuhnout v lednici, aby se s ní později lépe pracovalo. Poté z ní tvarujeme malé kuličky, které obalujeme ve zbylých drobečcích. Hotové kuličky necháme odležet v chladu minimálně přes noc. Stejně jako ostatní cukroví je skladujeme v chladu a temnu.
 
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.