Za všechny ty roky v kuchyni jsem upekla a vyzkoušela mnoho sušenek. Některé nám chutnaly více, jiné méně. Peču je během roku jen tak nebo třeba na Velikonoce, ale i na Vánoce ve variantě s čokoládou. Jsou tak jednoduché, až jsou dokonalé a určitě se neztratí ani při žádné významné příležitosti. Stačí mít pouze tematická vykrajovátka. Já jsem je třeba nyní pekla u příležitosti svátku matek pro moji maminku 🙂
Suroviny:
420 g hladké mouky + na podsypání
1 menší hrníček moučkového cukru
220 g studeného másla
2 špetky soli
4 žloutky
1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
Mouku, cukr, sůl a máslo nakrájené na kousky a zpracujeme buď ručně v míse nebo v robotu dokud se suroviny nezačnou pojit k sobě. V misce rozšleháme žloutky s vanilkovým extraktem, přilijeme k ostatním ingrediencím a vypracujeme vláčné těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici alespoň hodinu.
Těsto rozválíme na válu podsypaném hladkou moukou na tloušťku cca 5 mm. Vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 10 minut, až začnou sušenky chytat lehce zlatavý nádech.
Máslové sušenky skladujeme nejlépe v uzavřené kovové dóze.