Linecké cukroví

Vánoce nám opět klepou na dveře a zase to uteklo kosmickou rychlostí. Tentokrát pro Vás nemám žádnou novinku, ale klasiku všech klasik. Zamýšlela jsem se nad tím, zda není vlastně zbytečné, psát sem recept na cukroví, která dělá pomalu každá rodina. Ale pak jsem si vzpomněla, že i tak se mne občas pár lidí ptalo na můj recept, takže věřím, že někdo z Vás se rád inspiruje.

Recept je dělaný na docela velkou dávku, ale u nás stejně vždy všechno sní, protože linecké cukroví je rozhodně jedno z neoblíbenější. Jestli jste ale doma pouze dva a pečete pouze pro sebe, bude Vám stačit i poloviční dávka. Já jsem ohledně lineckého cukroví dosti konzervativní, ale letos jsem kromě rybízové marmelády slepovala i malinovou a výsledek nás velmi potěšil.

Pohled shora na linecké cukroví s vánoční dekorací

Suroviny:
750 g hladké mouky
250 g cukru krupice
250 g změklé hery
250 g  změklého másla
4 žloutky
1 vejce
1 vanilkový cukr
1-2 lžíce rumu (podle konzistence těsta)
1/2 lžičky citronové kůry
hladké mouka na podsypání
rybízová (malinová) marmeláda na slepení
 
Postup:
Všechny suroviny smícháme buď v robotu pomocí háku na těsto nebo ručně na válu. Výsledkem by mělo být hladké a pružné těsto, které krásně drží tvar a příliš si nelepí. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň přes noc odležet v lednici. Já ale nechávám i dva dny.
 
Z těsta vyvalujeme plát tlustý asi 3-4 mm a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme v troubě, dokud kolečka nejsou pevná, ale ne hnědá.
Upečené cukroví necháme vychladnout a poté naskládáme do krabice a uložíme do chladu. Já ho neslepuji ihned, ale nechám alespoň týden odležet.
 
Detail na linecké cukroví
 
Detail na linecké cukroví na keramickém podnose
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.