Ledové cukroví

Každý rok si říkám, že začnu s těmi vánočními recepty brzy, ať máte možnost si je včas pročíst a rozhodnout se, zda je vyzkoušíte. Nikdy mi můj záměr ale moc nevyšel. Letos jsem se konečně překonala a upekla pro vás testovací dávky s předstihem 🙂 Nevím, jak mám tohle cukroví nazvat, nevím, jaké má oficiální jméno. My mu totiž doma říkáme „to oblíbené“ a nebo ledové. Tak jsem zvolila název ledové a to podle polevy, kterou má. U nás v rodině je to bezkonkurenčně nejoblíbenější cukroví a vždy první zmizí z tácu na stole.

Jak vím, tak někteří ho dělají ve formě půlměsíčků. My to tedy vždy čistě z praktických důvodů dělali pouze ve formě malých obdélníkových řezů – je to jednoduché a nejsou žádné odřezky. Letos jsem si ale od Tchiba pořídila hvězdičkovou formu a hned jsem jí na toto cukroví zkusila, i když není dělaná přímo na tyto účely. Hvězdičky jsou o dost efektnější než jen řezy, ale je to tedy o dost pracnější. Záleží jen na vás, jaký tvar zvolíte, ale jestli tohle cukroví neznáte, určitě ho musíte vyzkoušet. Doporučuji ho uchovávat v chladu a na talíř vždy dávat jen malé množství toho čerstvého. Jak určitě víte, oschlé kousky už nejsou tak chutné a o tomto cukroví to platí dvojnásob.

Suroviny:
na velký 1 plech řezů
220 g másla
220 g cukru krupice
  6 vajec
150 g čokolády na vaření
120 g mletých vlašských ořechů
  60 g hrubé mouky + na vysypání
 
na polevu:
250 g moučkového cukru
5 velkých lžic rumu
1 lžíce horké vody
 
Postup:
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Čokoládu nastrouháme najemno (nejlépe se to dělá, když jí předtím dáme do mrazáku). Utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Do máslové směsi vmícháme čokoládu, ořechy a nakonec sníh z bílků střídavě s hrubou moukou. Plech vymažeme a vysypeme a těsto na něj vylijeme a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 20-25 minut, dokud zapíchnutá špejle do těsta nebude čistá. 
Vychladlé upečené těsto na plechu polijeme rumovou polevou. Tu připravíme rozmícháním prosátého cukru s rumem a horkou vodou. Jestliže je poleva příliš hustá, přidáme trochu vody, je-li naopak příliš tekutá, přisypeme cukr. Polevu necháme dobře zatuhnout.
Hotové krájíme na malé obdélníkové řezy nebo pomocí kulatého vykrajovátka tvoříme půlměsíčky. A nebo jako já použijte libovolnou formu ve tvaru hvězdiček nebo srdíček. Kdybyste ale chtěli hvězdičky vykrajovat až přímo z hotového plátu, budete mít mnoho odpadu a proto tento postup nedoporučuji.
 
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.