Kotleta s krémovou polentou a zeleninou na víně

Toto jídlo je jednoduché a chutné a přitom dostatečně odlišné na to, aby rozvířilo všednost nedělního stolu českých domácností. Polenta je skvělá surovina, se kterou se dá udělat spoustu jídel. Já se přiznám, že jí doma nevařím moc často, ale o to víc si na ní jednou za čas pochutnám. Polenta sama osobě nevyniká nijak výraznou chutí a proto se k ní zelenina na víně skvěle hodí.

Toto jídlo se dá vlastně velmi dobře udělat ve vege variantě bez masa, ale u nás doma je to maso přece jen vyžadováno 🙂 Zelenina krásně nasákne chuť vína a rozmarýn vše doladí k dokonalosti. Je to přesně ten typ jídla, které vás potěší a zahřeje v sychravém dni.

Suroviny:
na 2 porce
2 vepřové kotlety
1 lžíce olovového oleje
sůl, pepř
 
200 g instantní polenty (tuto minutovou miluji)
400 ml polotučného mléka
2 lžíce másla
50 g jemně strouhaného parmazánu
sůl
 
2 lžíce másla
2 středně velké mrkve
polovina středně velkého celeru
cca 2 dcl suchého červeného vína
cca 2-3 dcl zeleninového vývaru
velká snítka čerstvého rozmarýnu
sůl, pepř
 
Postup:
Nejdříve si připravíme zeleninu – tu očistíme, oloupeme a nakrájíme na středně velké kousky. Ve středně velkém kastrolu rozpálíme máslo a zeleninu na něm chvíli opékáme. Poté zalijeme vínem a částí vývaru a přidáme snítku rozmarýnu. Vaříme doměkka, až se omáčka tekutina zredukuje. V případě potřeby dolijeme vývar. Kastrol odstavíme, rozmarýn vyndáme.
 
Kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme a na pánvi z každé strany prudce opečeme dozlatova. Poté je dáme do menšího pekáčku a  ještě 10 minut dopečeme v troubě. Když se kotlety pečou, připravíme si polentu. V hrnci přivedeme k varu mléko, nasypeme do něj polentu, zmírníme plamen a mícháme do té doby, než se polenta začne oddělovat od stěn hrnce. Není-li polenta dostatečně krémová, přidáme ještě trochu mléka. Nakonec vmícháme sýr a máslo a případně dosolíme.
Na talíře servírujeme polentu spolu s teplou zeleninou a upečenou kotletou.
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.