Kernotto s fetou a medvědím česnekem

Tak už je to tu, už jsme se dočkali. Jaro sice pomalu, ale jistě klepe na dveře. A tom mimo jiné svědčí i medvědí česnek, který se v posledních dnech už začal v přírodě objevovat. Věřím, že medvědí česnek určitě znáte, ale jestli ne, je čas ho konečně vyzkoušet. Jestli neznáte žádné místo, kde roste, můžete ho pořídit i na farmářských trzích. Medvědí česnek dokáže jídlu přidat nový rozměr a navíc teď na jaře se každá čerstvá zelená bylinka v kuchyni počítá.

I o špaldě se v posledních letech docela mluví. Já špaldovou mouku doma často používám, převážně na pečení moučníků. O špaldových kroupách už jsem toho taky slyšela hodně, ale doteď jsem je nikdy neochutnala. Jelikož ale kroupy jako takové mám ráda a hlavně miluji jídla typu risotto atd., tak jsem si byla jistá, že kernotto mě zklamat nemůže. Když jsem k tomu navíc přidala další mé oblíbené ingredience jako fetu nebo slunečnicová semínka, která cpu úplně všude, tak vzniklo jídlo tak vynikající, že jsem to ani nečekala. Musela jsem si dokonce přidat a pak jsem ještě chodila užírat z pánvičky. Zase je to jedno z těch jídel, která jsou hodně variabilní, takže si můžete pokaždé udělat trochu jinou verzi podle aktuální chuti 🙂

Suroviny:
pro 4 osoby
200 g špaldových krup
1 velká hrst medvědího česneku, nahrubo pokrájený (mimo sezónu se dá nahradit baby špenátem)
cca 400-500 ml zeleninového vývaru
200 g sýra feta + trochu na posypání
pár lžic olivového oleje
1 velká červená cibule
2- 4 stroužky česneku, prolisované
hrst slunečnicových semínek
sůl, pepř
4 vejce
 
Postup:
Slunečnicová semínka si na sucho opečeme na pánvičce a dáme stranou. Kroupy propláchneme a dáme do většího hrnce, zalijeme dvěma třetinami vývaru a dáme vařit pod pokličkou na mírném ohni. Podle potřeby vývar během vaření doléváme, jako když děláme risotto. Až se voda vyvaří a kroupy jsou měkké, odstavíme. Trvá to přibližně půl hodiny.
 
Mezitím nakrájíme najemno cibuli a opékáme na větší pánvi s trochou olivového oleje. Za chvíli přidáme i česnek a medvědí česnek, vše ještě chvíli opékáme a potom odstavíme. Jestliže používáme místo medvědího česneku špenát, dejte 4 stroužky klasického česneku, jinak pouze 2 stroužky. 
 
Do pánve vsypeme špaldové kroupy, rozdrobenou fetu a slunečnici. Vše osolíme, opepříme a dobře zamícháme. Máme-li pánev vhodnou do trouby, ponecháme kernotto v ní a pouze do pánve rozklepneme 4 vejce. Zapékáme v troubě po grilem asi 10 minut, dokud vejce nebudou pevná (žloutek je dobré nechat trochu tekutý). Jestliže nemáme pánev do trouby, jednotlivé porce přendáme do zapékacích mističek a následně zapečeme v troubě. Hotové jídlo posypeme zbývajícím sýrem feta.
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.