Dýňový chlebíček s překvapením

Když jsem se dala do sepisování dnešního receptu, hned mne napadlo, že jsou zde minimálně dva faktory, které někoho z vás od pečení odradí. První je ten, že příprava není tak jednoduchá, jako u kdejaké buchty, ale zase bych neřekla, že se jedná o něco složitého. Druhý je fakt, že do receptu jsou použité dvě a půl kostky másla. V dnešní době máslové hysterie chápu, že tento chlebíček není úplně nejlevnější záležitost, ale vězte, že výsledný efekt překvapení a vynikající chuť za to všechno stojí.

Já jsem pekla v rámci pekařské výzvy časopisu Gurmet. Dala jsem si teď od jejich soutěžení trochu pauzu, protože mne předchozí dortíky tolik nezaujaly, ale dýňový chlebíček jsem prostě musela vyzkoušet. A udělala jsem moc dobře, protože byl vážně výborný. Navíc jsem si konečně vyzkoušela, jak do těsta ukrýt obrázek, který se objeví po rozkrojení. Tento efekt se vytvoří jednoduše tak, že si upečete jinak barevný plát těsta, ze kterého vykrajovátkem vykrájíte požadovaný tvar, který pak naskládáte mezi dvě vrstvy neupečeného těsta odlišné barvy.

Klíčem úspěchu je nevybírat si příliš členitý tvar a vykrojené kousky pak precizně poskládat. V původním receptu byl příhodně použitý tvar dýně, ale já nemám dýňové vykrajovátko, shánět se mi ho nechtělo a tak jsem použila obrázek myšáka Mickeyho, protože dýňový chlebíček je vlastně původně americká záležitost. Mickey se povedl – ukazatelem bylo to, zda ho ostatní poznají a to se splnilo 😀

Suroviny:
na 1 velkou chlebíčkovou formu
 
na dýňové těsto
1 středně velká dýně Hokaido
300 ga hladké mouky
280 g třtinového cukru
250 g změklého máslal
3 vejce
4 lžičky mleté skořice
menší lžička mletého hřebíčku
1 lžička mletého zázvoru
1 a půl lžičky prášku do pečiva
1 a půl lžičky jedlé sody
 
na čokoládové těsto
150 g polohrubé mouky
160 g cukru krystal
125 g másla
125 g hořké čokolády
60 ml podmáslí
90 ml vody
30 g holandského kakaa
2 vejce
3 lžičky rostlinného oleje
1/4 lžičky prášku do pečiva a 1/4 lžičky sody
na krém
250 g změklého másla
80 g cukru moučka
2 lžičky mleté skořice
na krokant
2 hrsti dýňových semínek
100 g cukru krystal
Postup:
Nejdříve si připravíme dýňové pyré tak, že dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Pak dýni rozkrájíme na kousky, dáme na plech s pečícím papírem, zakápneme olejem a pečeme asi 30 minut, dokud nebude měkká. Vychladlou dýni rozmixujeme na pyré (můžeme přidat trochu vody) a odvážíme 350 g, které budeme potřebovat na chlebíček.
Dále upečeme čokoládové těsto, ze kterého budeme vykrajovat tvary. Do misky na vodní lázeň dáme máslo, přilijte vodu a necháme rozpustit. Přidáme i rozlámanou čokoládu a postupně vymícháme do hladka. Sundáme z ohně a necháme trochu zchladnout. Troubu předehřejeme na 160°C, menší plech vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao. Přidáme cukr a dobře promícháme. Přilijeme i čokoládovou směs a olej a vše promícháme metlou. Po jednom zapracujeme vejce a nakonec přilijeme i podmáslí. Hotové těsto nalijeme na připravený plech a pečeme cca hodinu nebo dokud nebude zapíchnutá špejle do těsta čistá. Upečené těsto necháme vychladnout a poté vykrájíme vybraný tvar, který bude později ukrytý uvnitř chlebíčku. Ze zbývajícího čokoládového těsta můžete udělat  třeba cake pops, jak jsem to udělala já.
Připravíme si formu na biskupský chlebíček, vymažeme jí a vyložíme pečícím papírem. Máslo s cukrem vyšleháme do světlé pěny, po jednom zašleháme vejce a nakonec i dýňové pyré. Mouku smícháme s kořením, práškem do pečiva i sodou a po několika dávkách vmícháme do těsta. Hotové těsto dáme lžící na dno formy asi do výšky 2 cm. Vykrájené tvary z čokoládového těsta postavíme na syrové dýňové těsto, od kraje necháme vždy trochu mezeru. Je nutné tvary skládat těsně k sobě a ve stejné rovině. Poté lžící nanášejte těsto do formy kolem vykrojených tvarů a snažte se těsto dobře upěchovat, aby nikde nevznikly vzduchové bubliny. Zbylé těsto naneseme na vykrojené tvary tak, aby se zcela zakryly a povrch chlebíčku dobře uhladíme. Vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut, dokud zapíchnutá špejle nebude čistá.
Když se chlebíček peče, připravíme si krokant tak, že do rendlíku nasypeme cukr a na mírném plameni ho rozpustíme.  Na pečící papír rozsypeme dýňová semínka. Až bude karamel zlatavě hnědý, nalijeme ho na semínka a necháme zatuhnout. Když je karamel tvrdý, překryjeme ho druhým archem pečícího papíru a paličkou ho rozbijeme na malé kousky. Na krém si vyšleháme máslo s cukrem a skořicí až získáme nadýchaný krém.
Upečený chlebíček necháme chvíli vychladnout ve formě, poté ho vyklopíme a necháme zcela vychladnout na mřížce. Krém naneseme na chlebíček buď nedbale lžící a nebo pomocí cukrářského sáčku se špičkou. Ozdobíme karamelovým krokantem.
A teď už jen čekat na to překvapení, až chlebíček rozkrojíme a uvidíme, jak se nám tvar povedl 🙂
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.