Dýňové noky s bylinkami a slaninou

Jelikož zásoba dýni u nás doma je stále veliká a zatím nás vůbec neomrzely, pokračuji v takové malé sérii dýňových receptů. Jak už jsem říkala minule, byla by opravdu škoda vařit z dýně pouze polévku, i když je vynikající. Tentokrát jsem se pustila do nočků, na které se dýně hokaidó skvěle hodí. Já už jsem domácí noky nedělala ani nepamatuji a tak jsem se na jejich přípravu těšila. Není to nic těžkého a vlastně ani časově náročného. Když máte připravenou dýni a brambory, jde to šup šup. Noky jsou tak dobré, že nepotřebují žádnou velkou parádu okolo.

Nejvíc jim podle mne sluší máslo s bylinkami a česnekem, já jsem pro svého masožrouta přidala navíc ještě domácí slaninu. Když přidáte trochu kvalitního sýra, výsledek je geniální. My jsme si moc pochutnali a vypadá to, že příští týden se do noků budu muset pustit ještě jednou 🙂

Suroviny:
na 4 porce
1 malá dýně (cca 600 g)
2 větší brambory typu C
cca 300 g hrubé mouky + na podsypání
2 žloutky
sůl, pepř
50 g kvalitní slaniny
hrst nasekaných bylinek (já použila mix bazalka + rozmarýn)
2 lžíce másla
2 stroužky česneku, na plátky
50 g parmazánu nebo grana padano
olivový olej
Postup:
Dýni rozpůlíme, zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem, dýni pokapeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě (180°C) cca 15 minut. Mezitím uvaříme brambory ve slupce, necháme zchladnout, oloupeme je a nastrouháme najemno. Upečenou dýni také necháme vychladnout a poté rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré.  V míse smícháme pyré, brambory, žloutky, mouku a sůl i pepř na hladké, téměř nelepivé těsto. Na pomoučněném vále těsto rozválíme na dlouhé, stejně tlusté válečky, které rozkrájíme na jednotlivé noky cca 3 cm široké. Noky zploštíme vidličkou a vaříme ve vroucí osolené vodě dokud nevyplavou.
Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky a opečeme. Děrovanou sběračkou vybereme slaninu stranou na ubrousek, do vyškvařeného tuku přidáme máslo a česnek a chvíli ho krátce opékáme. Vypneme oheň a do horkého tuku přisypeme nasekané bylinky, které necháme krátce macerovat. Uvařené noky slijeme, nandáme na talíře, polijeme bylinkovým olejem, posypeme slaninkou a nakonec zasypeme strouhaným sýrem.
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.