Dort se sušenkami

Trochu se stydím, že vám recept na tento dortík dávám až teď, když jsem ho pekla už v říjnu k narozeninám mému muži. Ale ten čas tak letí, že někdy prostě opravdu nestíhám nebo upřednostním jiné věci. Jsem ale ráda, že jsem recept stihla alespoň letos, i když už to mám za 5 minut 12 🙂 Můj muž miluje  sušenky oreo a když jsem v mé oblíbené dortové kuchařce Layered objevila recept na tento sušenkový dort, bylo jasno, co mu k narozeninám upeču. Je to zatím druhý dort, který jsem z této kuchařky pekla a opět jsme si velmi pochutnali.

Má to ale jedno velké ALE. Protože autorka je Američanka, krémy jsou většinou na způsob těch amerických máslových přeslazených. Tak tomu bylo i tentokrát. Množství cukru v krému bylo závratné a já ho snížila více než o polovinu, množství použité čokolády do krému jsem nechala. I tak ale krém patřil rozhodně do kategorie těch sladších. Kdo má rád sladké, tak mu mnou použité množství bude vyhovovat. Jinak je tento dort s oreo sušenkami určitě povedená záležitost a milovníci sladkého a sušenek zajásají. Podotýkám, že je  to opět trochu časově náročnější než jen upéct bábovku, ale na speciální příležitosti si přece každý rád čas vyhradí.

Celý dort s oreo sušenkami focený shora

Suroviny:
na 3 korpusy o velikosti 18-20 cm
250 g hladké mouky + na vysypání
70 g holandského kakaa
1 a půl lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 špetky soli
120 ml oleje z hroznových semínek
(ale může být i obyčejný slunečnicový)
250 g cukru krupice
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
pár kapek mandlového extraktu
180 ml plnotučného mléka
220 ml teplé silné kávy
na krém
220 g změklého másla
170 g čerstvého sýra (Philadelphia) v pokojové teplotě
250 g prosátého moučkového cukru
170 g  rozpuštěné a zchladlé bílé čokolády
2 lžičky vanilkového extraktu
+ 10 sušenek typu oreo
Postup:
Nejdříve připravíme korpus. Dortovou formu nebo formy vymažeme a vysypeme moukou. Do mísy prosejeme mouku, kakao a přidáme sůl, sodu a pečící prášek. V míse od robota ( vyšleháme olej a cukr na střední výkon asi 2 minuty a pak za chodu přidáme vejce, vanilkový a mandlový extrakt. Výkon snížíme na minimum a ve třech dávkách přidáváme mouku střídavě s mlékem. Zastavíme robot, setřeme stěrkou těsto ze stran a pak ho znovu zapneme na nižší stupeň a slabým pramínkem přiléváme kávu dokud se dokonale do těsta nezapracuje.
Těsto rozdělíme na 3 stejné části máme-li 3 formy, pečeme najednou nebo po jednom postupně v troubě vyhřáté na 170-180°C asi 25 minut, dokud zapíchnuté párátko nebude čisté. Korpusy necháme vychladit na mřížce asi 10 minut a pak vyndáme z formy.
Dále si připravíme krém. Znovu podotýkám, že recept jsem hodně upravovala ohledně dávky cukru, která byla v tom původním závratně vysoká. V robotu utřeme máslo a čerstvý sýr na střední výkon. Pak přidáme cukr, bílou čokoládu a také vanilkový extrakt a šleháme dokud se vše nespojí a krém nebude nadýchaný a hladký.
Nyní je potřeba dort sestavit. Vychladlé korpusy seřízneme, je-li to potřeba a určíme si, který bude na jakém místě na dortu.
Krém si rozdělíme na 2 menší a 1 větší část. Dvě menší části slouží pro promazání mezi prvním a druhým korpusem. Třetí (větší) část dáme do mísy spolu s rozdrcenými sušenkami a důkladně promícháme vařečkou nebo stěrkou. Sušenkový krém pak rovnoměrně rozetřeme po povrchu a stranách dortu. Můžeme ho navíc ještě libovolně ozdobit sušenkami.
Celý dort na podnose
 
Rozkrojený dort a vedle kousek dortu na talířku
 
Ukrojený kus dortu na talířku
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.