Domácí granola s exotickým ovocem

Granola neboli pečené müsli je v posledních letech celkem oblíbená záležitost a na trhu najdete poměrně velkou nabídku těchto produktů. Je ale nutno říct, že jsou mezi nimi velké kvalitativní i nutriční rozdíly. Mnoho ze zapečených müsli je zdrojem skrytých cukrů a i když obal láká na zdravou snídani, tak skutečnost je docela jiná.

Domácí granolu si však můžete udělat přesně podle sebe a máte veškeré suroviny a jejich kvalitu pod kontrolou. Ráda bych ale dodala, že ani domácí granolu nemůžeme automaticky brát jako tu „zdravou“ variantu. Logicky, podle použitých surovin (vločky, ořechy, ovoce), je granola energeticky velmi bohatá a je proto vhodná pro osoby s aktivním životním stylem a v přiměřených dávkách.

To ale nic nemění na tom, že domácí müsli je mnohem lepší než to ze supermarketu. Výsledný mix si doladíte přesně podle vašich chutí a během pečení se bude po kuchyni linout taková vůně, že pak budete uzobávat ještě z teplého plechu 🙂 Nezapomeňte do směsi přidat bílek, který vločky pěkně spojí  a proto pak budete mít ve výsledné granole krásné velké kousky, které mají všichni nejradši. Ořechy doporučuji přidávat až v půlce pečení, aby se nespálily.

Já už jsem vyzkoušela několik verzí domácí granoly, ale musím říct, že tato mi zatím nejvíc přirostla k srdci. Kromě skořice jsem použila i moje oblíbené Dýňové koření od Antonína  a jestli ho ještě neznáte, tak určitě doporučuji vyzkoušet. Jestliže Dýňové koření nemáte, zkuste přidat, kromě skořice, alespoň trochu mletého kardamomu, muškátového oříšku a zázvoru.

Granola v misce

Suroviny:
na jednu velkou sklenici
3 hrnky celých ovesných vloček
50 g loupaných dýňových semínek
50 g loupaných slunečnicových semínek
50 g mandlových plátků
30 g kokosových plátků
30 lyofilizovaného manga (na kostičky)
1 lžička skořice
1 lžička koření Pumpkin Spice (Dýňové koření)

100 ml javorového sirupu
50 ml tekutého kokosového oleje
1 větší bílek
1 lžička vanilkové pasty

Postup:
Vločky, dýňová a slunečnicová semínka a také koření dáme do větší mísy a promícháme. Ve vedlejší misce smícháme javorový sirup, kokosový olej a vanilkovou pastu a nalijeme k vločkám. Přilijeme také bílek a vše dobré promícháme.

Troubu rozehřejeme na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem. Vločky na plech rozprostřeme v rovnoměrné vrstvě a dáme péct na 15 minut. Poté plech vyndáme a ke směsi přimícháme i mandle a kokos a pečeme dalších 10 minut. Granolu v troubě hlídáme, případně jednou promícháme, aby se nepřipálila.

Upečenou granolu vyndáme z trouby a teprve teď do ní přidáme lyofilizované kousky manga. Müsli necháme zcela vychladnout a poté přemístíme do skleněné uzavíratelné sklenice.

Granola v zavařovací sklenici

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře
  1. Tvořilka napsal:

    Domácí granolu jsem ještě nikdy nezkoušela. Vypadá to velice jednoduše 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.