Čokoládové lanýže

Tyto čokoládové lanýže už jsem měla v plánu nějakou chvíli a aniž bych to plánovala, vyšel mi tento příspěvek zrovna na čas Valentýna. Tak jsem se chopila příležitosti obstarala lyofilizované maliny a udělala to trochu na růžovo, ať nám to k tomu Valentýnu pěkně ladí 🙂 Ty naše lanýže se tedy Valentýna nedožijí, protože zmizely během dvou dní. Ale vy jimi můžete překvapit drahou polovičku a garantuji Vám, že budete mít určitě úspěch. Ačkoliv jsou tyto čokoládové bonbóny velmi efektní, zvládnete je raz dva.

Suroviny:
na cca 15 kusů
200 g kvalitní hořké čokolády (60% kakaa)
150 ml smetany 33%
2 lžíce másla
30 g nesolených pistácií (tyhle jsou top)
 
Postup:
Žáruvzdornou mísu postavíme na kastrůlek s vroucí vodou tak, aby se miska vody nedotýkala. Do misky nalijeme smetanu, přivedeme k mírnému varu a přidáme na kousky nalámanou čokoládu a máslo. Směs průběžně mícháme asi 4-5 minut, dokud se zcela nespojí. Mísu sundáme z plamene, necháme vychladnout a již zcela chladnou jí dáme ztuhnout do lednice na několik hodin nebo přes noc. Čokoládovou směs je nutné před zpracováním vyndat z lednice alespoň hodinu předem, aby povolila a dobře se s ní pracovalo. Dvěma lžícemi se z hmoty snažíme tvarovat kuličky, které pak rychle dotvarujeme dokulata rukou. 
 
Pracujte velmi rychle, čokoláda taje rychlostí blesku. Nejlépe se pracuje v chirurgických rukavicích, ale zvládnete to i bez nich (dobře si předtím umyjte ruce a sundejte prstýnky). Hotové kuličky obalíme buď v rozdrcených pistáciích nebo rozemletých sušených malinách. Dáme ihned chladit do lednice a uchováváme v chladu.
 
 
"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.