Buddha bowl s vege gyrosem a klíčky

Dnes mám pro vás inspiraci na další z mých oblíbených buddha bowls. Tentokrát jsem do misky přidala můj nový objev – veganský gyros z tofu. A vše jsem doplnila spoustou čerstvých klíčků, které jsem si vlastnoručně vypěstovala 🙂 A než se dostanu k samotnému receptu, pojďme si něco říct právě k těm klíčkům, které se v poslední době často označují jako microgreens.

S přicházejícím jarem se vše začíná zelenat a kvést. Je to moje oblíbené období, protože vidím, jak se příroda opět probouzí k životu a přináší příslib teplejšího počasí. A stejně tak, jak se zelená příroda, mám nutkání přidávat si více zeleného i na talíř, jak jste si asi všimli u mého předchozího receptu na špagety.

Už několik let si pohrávám s myšlenkou, že si začnu pěstovat i svoje klíčky (microgreens), které mne na talíři velmi baví. Jenže nikdy jsem se k tomu nakonec nerozhoupala. Až letos se to konečně změnilo, když jsem dostala od Bonami nádhernou sadu klíčících misek od české firmy Plastia.

Microgreens ředkvička a hořčice

Sada na klíčení od Plastia.cz

Sada je nejen krásná na pohled, ale hlavně funkční a jednoduchá na užívání, takže klíčit zvládne opravdu každý. Já jsem v balíčku dostala dvě misky na klíčení a další misku na ReGrow, která umožňuje opětovné obrůstání zeleninové natě (např. řapíkatého celeru, cibulky nebo kořenové zeleniny). No a nechyběla samozřejmě ani semínka pro začátek, jako třeba hořčice nebo ředkvička.

A jak to celé funguje? Úplně jednoduše! Do misky dáme klíčící médium, což může být speciální hydro absorbent nebo obyčejný perlan (ten určitě zná většina maminek malých dětí). Obě média jsou součástí balení, takže si jednoduše můžete vyzkoušet, které vám více vyhovuje. Perlan dostatečně navlhčíme a  nebo používáme-li absorbent (dodaný ve formě prášku), smícháme ho jednoduše s vodou a promění se v čirý gel. Pak už jen na povrch média nasypeme vybraná semínka, která pravidelně rosíme vodou. První den či dva necháme misku zakrytou víčkem a jakmile začnou růst na klíčcích lístečky, víčko odklopíme. Důležité je microgreens pravidelně rosit – asi 3-4 denně.  A přibližně za 6 dní již můžeme sklízet 🙂 Tak se to nebojte vyzkoušet i vy, sada obsahuje opravdu pobrobný návod!

Svoje vypěstované microgreens si potom můžete užít jen tak, na čerstvém chlebíku s máslem a nebo je přidat do salátů, na ozdobu hlavního jídla či jako já třeba do buddha bowl. Fantazii se meze nekladou 🙂

A nyní už se pojďme podívat na můj recept…Jak asi už víte, já nejsem vegan ani vegetarián, ale veganská kuchyně mě docela baví a často vařím bezmasá jídla. Mám velmi ráda tofu (hlavně to marinované) a v kuchyni ho používám poměrně často. Kromě toho, že mi chutná, je také jednoduché na přípravu a (v dnešní době drahých potravin) je oproti masu i levné. Nedávno jsem na sítích objevila recept na veganský gyros a úplně jsem se do něj zamilovala. Svoji variantu bych vám proto chtěla představit právě ve formě buddha bowl.

Buddha bowl s vege gyrosem a klíčky

Suroviny:
na 2 porce
balíček marinovaného tofu
3 lžíce veganského (nebo obyčejného) bílého jogurtu
1 lžíce olivového oleje
lžička koření na gyros
1/2 lžičky sušeného česneku, 1/2 lžičky sladké papriky

dále do misky:
uvařený kuskus
čerstvá cherry rajčátka
čerstvé ředkvičky
hummus
jarní cibulka na ozdobu
microgreens podle fantazie – já použila ředkvičku a hořčici
olivový olej, sůl, pepř na doladění

Postup:
Marinované tofu nakrájíme na velmi tenké plátky a dáme do misky spolu s jogurtem, olejem a kořením a dobře promícháme, aby se tofu dobře obalilo. Na pečící plech nebo do horkovzdušné fritézy dáme pečící papír, na něj rozprostřeme tofu a pečeme do křupava.

Mezitím si uvaříme kuskus podle návodu a nakrájíme zeleninu. Vše naaranžujeme do misky a přidáme i hotový tofu gyros. Nakonec zakápneme olivovým olejem, hojně posypeme vybranými klíčky a případně dokořeníme podle chuti. A nejlepší oběd je na světě !

 

A níže se můžete podívat, jak jsem postupně klíčila já, je to docela zábava 🙂

Buddha bowl s klíčky

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.