To bych nebyla já, abych každý rok nepřidala minimálně jeden nový recept s jahodami. A protože sezóna jahod už klepe na dveře, je dobré mít pár receptů v zásobě 🙂
Já české jahody miluji a jen tak se jich nepřejím, takže u nás doma teď pár týdnů pojedeme na jahodové vlně. Nejradši mám jahody z Kunratic, protože jsem pár let bydlela v Kunraticích hned vedle jahodového pole. A to vám řeknu, ta vůně jahod po ránu, to je ráj…
Troufám si říct, že recept na následující roládu a jahodami je docela lehký a zvládnete ho raz dva. Mnoho lidí se rolády bojí, ale já si myslím, že při dodržení pár zásad se výsledek určitě podaří. Důležité je roládu dobře vychladit a pak získáte lehounký a osvěžující dezert s relativně minimálním úsilím.
P.S. Tentokrát nebylo moc času na focení a styling, ale snad to tolik nevadí 🙂
Žloutky vyšleháme s cukrem do nadýchané, hutné pěny. V jiné míse vyšleháme čistými metlami bílky. Ty pak střídavě s moukou (smíchanou s kypř. práškem) přidáváme ke žloutkům a jemně vše mícháme, dokud nedostaneme kompaktní, nadýchané těsto. Troubu předehřejeme na 180°C a velký mělký plech vyložíme archem pečícího papíru. Těsto opatrně rozetřeme v rovnoměrné vrstvě po celém plechu a dáme péct asi na 7-10 minut do té doby než těsto získá zlatavou barvu. Raději pečeme méně než déle, protože pak se roláda bude špatně rolovat.
Upečený plát těsta opatrně překlopíme na rozloženou, čistou utěrku a pomalu z něj stáhneme pečící papír. Poté těsto srolujeme do utěrky a necháme takto vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň. Smetanu rozehřejeme v rendlíku a rozpustíme v ní nalámané kousky čokolády. Poté ji za občasného míchání necháme vychladnout, nejlépe několik hodin v lednici. Do vychlazené smetany s čokoládou zašleháme postupně mascarpone a tvaroh. Nakonec očistíme jahody a nakrájíme je na drobné kousky.
Plát vychladlého těsta opatrně rozvineme, důkladně pomažeme krémem a rovnoměrně poklademe jahodami. Roládu s jahodami velmi opatrně zavineme, zabalíme pevně do alobalu či potravinářské fólie a necháme vychladit, nejlépe přes noc.