Cheesecaky a různé druhy nepečených dortů vždy patřily mezi mé oblíbené. Jsou lehké, v létě osvěží a navíc jsou neskutečně variabilní. Obměňovat lze základní verzi, ale nejvíc si můžete vyhrát s výslednou příchutí. Minimalisté cheesecake doplní pouze ovocem, ale můžete udělat čokoládovou verzi, oříškovou nebo s oreo sušenkami. Možností je nepočítaně. Vyzkoušejte třeba i můj jahodový cheesecake.
Já jsem se tentokrát držela právě té minimalistické verze a přináším vám recept na základní cheesecake s ricottou. Je skvělý sám o sobě, jen dozdobený ovocem. A mým tajným tipem je ozdobit ho před podáváním čekankovým toppingem Slaný karamel.
Pravý cheesecake se peče v troubě a nejinak je tomu i u tohoto receptu. Z toho plyne výhoda, že nemusíte řešit, zda nepečená náplň správně ztuhne a pečený dort má celkově delší životnost. Ale pojďme už receptu, který je jednoduchý a proto určitě stojí za vyzkoušení.
Suroviny:
na dort o průměru 23 cm
200 g máslových sušenek (nebo digestive sušenek)
200 g rozpuštěného másla
500 g termizovaného sýru (philadelphia, lučina)
250 g ricotty
200 g zakysané smetany
4 vejce
100 g cukru moučka
1 lžička vanilkové esence (bourbon vanilka)
2 lžičky hladké mouky
oblíbené ovoce na ozdobu (jahody, borůvky, maliny)
Postup:
Sušenky rozemeleme najemno v mixéru, případně ručně rozdrtíme paličkou. Smícháme je s máslem a v rovnoměrné vrstvě upěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem.
Troubu rozehřejeme na 180°C a připravíme si náplň. Všechny suroviny na krém vyšleháme dohladka a nalijeme na sušenkový základ. Několikrát poklepeme formou o linku, aby z krému vyprchaly bublinky a poté pečeme v troubě asi 45 minut, dokud povrch cheesecaku nebude pevný, ale bude se ještě mírně třást. Dort necháme chladnout nejdříve v troubě s pootevřenými dvířky (aby nepopraskal), poté v pokojové teplotě. Zcela vychladnutý cheesecake chladíme v lednici alespoň několik hodin, nejlépe přes noc. Poté ho ozdobíme ovocem podle fantazie a mým tajným tipem je pokapání čekankovým toppingem Slaný karamel.