Ačkoliv nám venku panuje zima, měla jsem chuť si prosvětlit víkendový den nějakým barevným a sluncem zalitým jídlem. Moje volba padla na lososa, ke kterému jsem zvolila lehký (a u nás doma celkem oblíbený) salát tabouleh (tabouli). Lososa upravuji podle Zdeňka Pohlreicha, který mě oslovil jeho jednoduchou marinádou s bylinkami. Salát tabouleh můžete připravit i samotný, ale nejlepší je jako příloha právě k masům či rybám. Příprava taboulehu se místo od místa liší a tak nelze říct jeden univerzální recept. Nejlepší je vyzkoušet, jaký nejvíce chutná právě vám. Jedna věc je ale jistá, bylinkami rozhodně nešetřete!
Postup:
Bulgur uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje v poměru vody 2:1 a odstavíme odpočívat. Mezí tím nakrájíme na malé kostičky rajčata a okurku, cibulku na kolečka. Ve velké míse smícháme zeleninu a veškerou šťávu slijeme pryč (aby bulgur šťávu nenasál a nebyl vlhký). Přidáme bulgur, bylinky, šťávu z citronu a zakápneme olejem. Salát dobře promícháme a nakonec osolíme a opepříme. Podle potřeby chuť doladíme citronem a olejem.
Olivový olej mírně zahřejeme na pánvi, přidáme česnek, promícháme a stáhneme z plamene.