Voňavé medové perníčky

Vánoce už jsou za dveřmi a já mám pro vás ještě recept na perníčky. Původně jsem ho chtěla přidat o trochu dříve, ale znáte to, před Vánoci toho času nikdy není dost. Ale tyto perníčky jsou měkké hned po upečení, takže to ještě rozhodně stíháte. A kdyby náhodou, stačí dát perníčky do uzavíratelné kovové dózy spolu s jablkem a ještě měkkost podpoříte.

Většina z nás možná máme ověřené rodinné recepty na perníčky a další cukroví, stejně tak my. Letos jsem ale chtěla trochu experimentovat a tak jsem recept trochu upravila a přidala více voňavého koření. A výsledek mne mile překvapil a rozhodně se k němu budu vracet. Tak ho vyzkoušejte i vy!

Suroviny:
400 hladké mouky
2 lžíce kakaa
130 g cukru moučka
3 lžíce domácího medu
2 domácí vajíčka
40 g másla
1 lžička jedlé sody
1 lžička kvalitního perníkového koření (od Antonína)
1/2 lžičky mletého kardamomu (doporučuji tento)
1/2 lžičky mletého zázvoru

1 žloutek na potření

Postup:
Všechny suroviny dáme do mísy od robotu a pomocí háku na těsto necháme zpracovat, dokud nezískáme kompaktní nelepivé těsto. Chvilku to trvá, ale suroviny se krásně spojí. Bude-li potřeba, můžete ještě přisypat mouku. Hotové těsto necháme alespoň hodinu odležet zabalené v lednici, ale klidně přes noc.
Těsto vyvalujeme asi na 0,5 cm silný plát a vykrajujeme z něj libovolné tvary. Perníčky pečeme v troubě předehřáté na 170 – 180°C asi 7-8 minut. Hned po vytažení z trouby potíráme perníčky rozšlehaným žloutkem, aby byly pěkně lesklé.

Perníčky zdobíme nejlépe klasickou bílkovou polevou nebo jiným vaším oblíbeným způsobem.

"Miluji jídlo, vaření a cestování, ale nejraději cestuji za jídlem" Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.